Jézus tanításairól színesen – Kiadványsorozat a gyermekek és az ifjúság megszólításáért

Frissítve: 2021.01.26. 17:50
Beküldte galambos - 2019, október 25 - 11:14
Közösségeinkben komoly múltja van az országos hittanversenynek. A szervezést, a mozgósítást és a központi szakmai támogatást azonban érdemes időről időre átgondolni. Az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának és a Luther Kiadónak a közös kiadványai most az utóbbira tesznek kísérletet.

Felkészülni a hittanversenyre mindig nagyon komoly munka, nemcsak a gyermekeknek, de az őket felkészítő lelkészeknek, hitoktatóknak, szülőknek egyaránt. Talán néha meg is fogalmazódik bennünk, hogy megéri-e a sok vesződséget. Különösen, ha csapatunknak a temérdek munka ellenére sem sikerül az élmezőnyben végezni. De látva, milyen elmélyült a versenyzők bibliaismerete, és hogy a közös tevékenység során igazi csapattá érnek össze, rájövünk, hogy fáradozásunk mégsem volt hiábavaló.

A 2019/20-as tanév hittanversenyes tematikájában Jézus tanításai, példázatai kerülnek előtérbe. A témakör feldolgozását három, jellegében egymástól teljesen különböző, más-más korosztályt megszólító kiadvánnyal igyekeztünk színesebbé, érdekesebbé tenni. Hosszú távú célunk mindezzel, hogy a gyermekek a személyes hitükben is jó fogódzókat találjanak. Jézus tanításai különösen is hívnak minket a hitbéli megújulásra, megerősödésre gyülekezeti, intézményi és családi közösségben egyaránt.

A Jézus példázatai – Bibliai színező elsősorban óvodásoknak és alsó tagozatos iskolásoknak készült. (Bár gyakran a kamaszok is szeretnek egy-egy igényes színezővel a kezükben elmélyedni, kikapcsolódni.) A példázatok egyszerű, rövid összefoglalása szerepel a lapokon. De minden kedves használót bátorítunk az eredeti szöveg megkeresésére. A Kállai Nagy Krisztina igényes grafikáival készült, Jézusról szóló sorozat – Jézus élete, Jézus csodái – ezzel a kiadvánnyal teljesedett ki.

A Jézus tanításai – Bibliai foglalkoztató feladatkészlete igen heterogén. Egyes feladatoknál inkább az önfeledt alkotáson van a hangsúly. A gyermekek nagy kedvencére, a matricázásra négy oldalon is lehetőséget kínál. Rajzolni is lehet több példázat alapján, de elmélyülésre, önvizsgálatra, imádságra is van lehetőség a foglalkoztató által, a fejtörők pedig gondolkodásra késztetik a használót. Ezért javasoljuk, hogy az alsósok mindenképp felnőtt irányításával dolgozzák fel a kiadványt, felsősök már egyedül is meg tudnak birkózni vele.ABiblia használata elengedhetetlenül szükséges hozzá. 

Ez érvényes a már tiniknek szóló, de a fiatal felnőttek körében is közkedvelt bullet journal („élettervező” határidőnapló-, vázlatfüzetszerű könyvecske) műfajú Példázat-tükör – Bullet Journal című kiadványra is. Biblia, író- és rajzeszközök, valamint nyitott szív szükséges a használatához. A füzet első felében tizenhat igeszakasz kreatív feldolgozását szolgálják a szimbólumok, a példázatok megértését segítő egyedi kérdések is. A fiatalok Istennel és emberekkel való kapcsolatuk alakítására készíthetnek terveket. A kiadvány használói mindezekkel párhuzamosan a második nagy egységben akár kreatív keresztyén önvizsgálati naplót is vezethetnek.

Reméljük, hogy ezeket a kiadványokat hittanórán, gyermekbibliakörben, ifjúsági órán és akár otthon is örömmel tudják majd forgatni kicsik és nagyok. Mindig új és új impulzust kapva a hittanversenyre való készüléshez vagy egyszerűen személyes istenkapcsolatuk megerősödéséhez és formálódásához.

Forrás: Evangélikus Élet / evangelikus.hu; szöveg: Péterné Mertery Rita, Grendorf-Balogh Melinda