Rekord számú résztvevővel tartották meg az országos bábfesztivált

Frissítve: 2021.09.17. 07:53
Beküldte galambos - 2019, április 15 - 14:02
Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében idén kilenc kiváló előadás bemutatójára került sor a tizenhetedik alkalommal megszervezésre kerülő Országos Evangélikus Bábfesztiválon. Az „...én vagyok...” (Lk 24,39b) mottóval meghirdetett fesztivál a Magyarországi Metodista Egyház központjában, 2019. április 13-án került megrendezésre.

A gyülekezetépítés, a közösségformálás és a bibliai történetekben történő valódi elmélyülés lehetősége – így is összegezhetnénk, hogy mit jelent a gyülekezeti és iskolai egyházi bábozás. Ennek példájával szembesülhettünk, amikor a 17. Országos Evangélikus Bábfesztiválon, ahol közel százötven fiatal mutatkozott be, és mutatta be kiválóbbnál kiválóbb előadásait. Voltak közöttük évek óta visszatérő csapatok, de új jelentkezők is. Utóbbi annak is köszönhető, hogy idén januárban az Országos Iroda épületében a Gyülekezeti és Missziói Osztály bábozásra felkészítő szakmai napot szervezett, valamint tavasszal az Evangélikus Hittudományi Egyetem is képzést indított, hogy a bábozás mint az ifjúsági munka egyik ága tovább erősödhessen a gyülekezetekben, egyházi oktatási intézményekben. Az eredmény pedig nem maradt el, hiszen nem csak egyedileg készült bábokat, a felkészült csapatok előadásait tekinthettük meg, hanem az egész napon átsugárzott az Istenre figyelő közösségi szemlélet is.

„Együtt és egymásnak bábozni jó!” – mondta a bábfesztivál résztvevőit köszöntve Péterné Mestery Rita ifjúsági referens, a bábfesztivál főszervezője. Áhítattal Mrkva Renáta ifjúsági referens, a fesztivál másik szervezője szolgált.

A rendezvényen keresztyén könnyűzenei repertoárjukat bemutatva és a közönséget megmozgatva zenélt a 2014-ben Orosházán alapult Voice Of the Glory, azaz VoG zenekar, valamint irodalmi művek megzenésítésével koncertet adott a Kávészünet együttes.

Az első színpadra lépő csoport az Piliscsabai Evangélikus Egyházközség konfirmandusokból álló bábcsoportja volt. A Bízom benned című, a tékozló fiú példázatát feldolgozó és azt modern értelmezésben megvalósító előadást Nagy Panka felkészítésével, Kézdy Péter lelkész közreműködésével adták elő a fiatalok. Az előadás felhívta a figyelmet a múló és örök értékek kérdéseire.

A soroksári plántáló gyülekezet ez év februárján alakult bábcsoportja Blatniczkyné Hammersberg Ganczstuckh Júlia vezetésével mutatta be ígéretes fiatalokból álló bábelőadását. A soroksári hittanos gyermekek Engedjétek! című előadása Jézus gyermekekhez való viszonyát mutatta be. A darabot a későbbiekben a soroksári és pesterzsébeti gyülekezeten túl a város majálisán is előadják majd.

A Nagyvelegi Evangélikus Egyházközség visszatérő előadója a bábfesztiválnak, akik mindig üde színfoltot varázsolnak a színpadra. Idén sem történt ez másként, amikor Bence Győző lelkész vezetésével saját készítésű, egyszerűsített marionett bábok alkalmazásával az irgalmas samaritánus történetét mutatták be az érdeklődőknek. Itt kell kitérnünk arra, hogy a teremtett világ értékeire történő odafigyelés jegyében az idei bábfesztiválon először írtak ki a szervezők különdíjat annak a csapatnak, akik az újrahasznosítás jegyében alkotják meg bábjaikat, díszleteiket. Az Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport különdíjára több csapat is nevezett, végül az elismerést a nagyvelegi gyülekezet érdemelte ki.

Oberling Zsanett vezetésével a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumból idén két csapat is részt vett a bábfesztiválon. A már több éve együtt dolgozó és mindig kiváló előadásokat bemutató Olajág bábcsoport idén Az asszonyok az üres sírnál című bábelőadása valódi kuriózuma volt a fesztiválnak. Kiváló egyéni és közösségi alakításban láthattuk a csoport résztvevőinek saját ötleteire épülő együttes munkáját.

A győri Mustármag bábcsoport idén alakult. A résztvevők az iskola ötödikes tanulói, akik áldozatosan és hűségesen jártak a próbákra, hogy kemény és szorgalmas munkával állíthassák színpadra a csodálatos halfogás történetét.

Igaza volt Péterné Mestery Ritának, amikor a következő fellépőket úgy mutatta be, hogy „A Büki Bábcsoport nélkül nincs bábfesztivál”. Valóban, a győri és nagyvelegi bábcsoportok mellett a Büki Evangélikus Egyházközség az a csapat, akik hosszú évek óta kitartó és örömteli munkával készül újabb és újabb bemutatókkal. Giczi Nikoletta és Simon Réka lelkész felkészítő munkájának és a résztvevő diákok odaadásának köszönhető a csoport új, Miért? Kiért? Értem! Érted is! című darabja. A csoport kreatív megoldásokkal, újító szemlélettel vitte színre hit és kételkedés viszonyát, majd mutatott rá a krisztusi igaz útra.

Tölgyesi Ágnes vezetésével az esztergomi bábcsoport harmadszor vett részt a bábfesztiválon. Kő-ügyek címet viselő előadásukba az asszonyok a sírnál bibliai történetet bontották ki és mutatták be azt mai kérdésként a jelenlévők számára.

A Soproni Evangélikus Egyházközség szintén egy frissen alapult bábcsoport. Cséry Ágnes felkészítésével a soproni állami általános iskolák ötödik és hatodik osztályos evangélikus hittanosai álltak össze és lelkes és kitartó munkával alkották meg Szív – agy – kéz című, az irgalmas samaritánus példázatát bemutató előadásukat.

A fesztivál záró fellépői a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola fiatal növendékeiből létrejövő Pannonia Sacra bábcsoport tagjai voltak. Borosnyay Katalin és Rideg Anna felkészítésével a bábcsoport a gyermek Jézusról adott elő. Felidézték a Megváltó születését és bemutatták a tizenkét éves gyermeket. Végül Keresztelő János segítségével pillanthattunk be a felnőtt Jézus életébe.

A bábfesztivál zárásaként a négytagú zsűri – Krista Anita bábművész, Patocsaki Katalin színésznő, Szűcs Kinga teológus, az Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport vezetője és e sorok írója, Galambos Ádám – értékelte az előadásokat. A zsűri elnöke, Krista Anita elmondta, hogy öröm látni, hogy a bábcsoportok előadásain nemcsak a kiváló felkészültség és a csapatmunka, hanem a bibliai történetek megértése és azok átadása is sugárzott. A bábfesztivál úti áldással zárult.

A 17. Országos Evangélikus Bábfesztiválról készült videófelvétel itt tekinthető meg:

Képgaléria:

 

Cimkék: