Evangélikus képeskönyv Nagykanizsán

Frissítve: 2022.06.20. 15:30
Beküldte galambos - 2017, július 6 - 11:49
Az Evangélikus képeskönyvet a templom előtt állították fel, és július 15-ig lehet megnézni, belelapozni. Azt követően Kaposváron folytatja országjárását az óriás könyv, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya készíttetett a reformációs emlékév alkalmából.

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából készült különleges „kiadványt” a nagykanizsai evangélikus templom udvarán helyezték el. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti- és Missziói Osztálya által készíttetett különleges könyv két méternél is nagyobb magassága ellenére lapozható és 12 oldalon mutatja be a reformáció, illetve az evangélikus egyház történetét és jelenét.

„Az óriáskönyv oldalain szeretnénk mindazt megmutatni, ami történelemformáló, emblematikus és igazán lélekemelő volt a reformáció elmúlt 500 évében” – bocsátotta előre Makoviczky Gyula nagykanizsai evangélikus lelkész, akit arra kértünk, mutassa be a különleges installációt. – Minden érdeklődőt szeretettel várunk, akik ha eljönnek és belelapoznak az acélból, fémből és műanyagból készült képeskönyvbe, bizonyosan nem fognak csalódni, ezt garantálom. Ugyanis lelkészként én magam is elolvastam és bizony, találtam benne olyan információkat is szép számmal, amelyek még számomra is újat jelentettek.

A könyvből például az is megtudható (persze, csak ha eddig valaki nem tudta volna), hogy a zeneirodalom óriása, Johann Sebastian Bach evangélikus volt, csakúgy, mint Steve Jobs, vagy Kossuth Lajos, napjainkból pedig Angela Merkel, német kancellár. Az amúgy egymillió forint értékű, 600 kilogramm tömegű hatalmas könyvből megismerhetjük a reformációt elindító Luther Márton teológus-professzort, reformátort és életét, valamint az evangélikus egyház múltját, jelenét, küldetését, templomait, misszióját, s a világ evangélikus vallású, nagy hatású történelemformáló személyiségeit.

„Az óriáskönyv érdekessége, hogy teljesen összecsukható és pánttal lezárható” – tette hozzá Makoviczky Gyula. – Az oldalak kerekeken gördülnek és akár be is állhatunk az egyes oldalak közé. Nagykanizsán július 15-ig, reggel 7 és este 19 óra között tekinthető meg a képeskönyv.