Hittörténeti és hatalmas - Keszthelyre érkezett a két méteres Evangélikus képeskönyv

Frissítve: 2022.06.20. 15:26
Beküldte galambos - 2017, június 15 - 17:32
Nem mindennapi látványossággal találkozik az, aki a Balaton Múzeum felé sétál: egy hatalmas könyv áll a téren. Az Evangélikus képeskönyv a reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából készült el.

Nagyobb, mint egy ember,  de  mint kézbe vehető társai, ez a könyv is lapozható. A két méter,   magas installációt a reformáció emlékévére a  Magyarországi Evangélikus Egyház  Gyülekezeti- és Missziói Osztálya készítette, s indította országjáró útjára.

– A  könyv a  gyökerektől: a lutheri reformációtól kezdve mutatja be az evangélikus egyházat. Luther életét, a reformáció mikénjét, fejlődési útját és az evangélikus egyház mai életét dolgozza fel - adott bepillantást Honthegyi Zsolt keszthelyi evangélikus lelkész. S bár a somogyi és zalai egyházmegye nincsen külön kiemelve a kötetben, de a könyv bemutatja a mai három egyházkerületet és felépítését. A z installáció ittléte kapcsán a lelkész lapunknak Zaláról  szólva elmondta: e terület szórvány protestáns rész, viszonylag kicsi gyülekezetekkel.

- Ám érdekesség, hogy   az  1600-as években és az  1700-as évek elején ez a rész volt a legevangélikusabb. Aztán a bécsi közelség és az ellenreformáció miatt ezek a részek katolizálódtak vissza leginkább, s lett kicsinnyé az evangélikus és a református egyház-mondta a lelkész. Keszthelyen jövő hét péntekig áll  majd a könyv, s majd hamarosan  Nagykanizsára érkezik.

Keszeg Ágnes / zaol.hu

 

Keszthelyre érkezett az óriás könyv

A reformáció múltját és jelenét mutatja be egy két méter magas, mintegy hatszáz kilogrammos kültéri installációval a Magyarországi Evangélikus Egyház. A képeskönyv most Keszthelyre érkezett. Az érdeklődők a Balatoni Múzeum előtt találkozhatnak a kültéri installációval, mely a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából járja az országot.

A reformáció szellemi atyjától kezdve, 12 oldalon keresztül mutatja be az evangélikus egyház történetét és jelenét a képeskönyv. Keszthely evangélikus lelkésze szerint mindenkinek, nem csak evangélikusoknak érdemes megtekinteni a könyvet. Honthegyi Zsolt azt mondja, a tartalom mellett a mérete miatt is érdekes ez az alkotás. 

Honthegyi Zsolt: „Szeretettel ajánljuk mindenkinek. Sokan nem tudják, nem ismerik egyáltalán az egyházunkat…református, katolikus, evangélikus-hogy is van ez, kik, micsodák. Ez a könyv ebben is segít kicsit eligazodni, hogy kik is azok az evangélikusok és hogy kapcsolódnak a reformációhoz, mit jelent ez az ötszáz év és ezt mind-mind ebből a könyvből nyomon lehet követni, meg lehet tanulni.”

A két méter magas képeskönyvben a magyarországi reformáció történte is megjelenik, de a világ különböző pontjainak evangélikus templomai is felsorakoznak. A Balatoni Múzeumhoz érkező látogatók megismerhetnek híres evangélikus embereket és betekintést nyerhetnek az egyház missziós tevékenységébe.

Az Evangélikus képeskönyvből kettőt indított útjára a reformáció évfordulója alkalmából a Magyarországi Evangélikus Egyház. Egyik a Duna jobb, míg másik a Duna bal partján járja Magyarország településeit. Keszthelyen a Balatoni Múzeum előtt június 24-ig csodálható meg a kültéri installáció, ezt követően Nagykanizsán láthatja majd a közönség.

A videó ITT nézhető meg.

Keszthelyi Televízió - Hársfalvi Ákos