Segítség a segítséghez – Beszélgetés Németh Zoltánnal

Frissítve: 2020.12.28. 15:09
Beküldte galambos - 2020, április 21 - 07:59
„Gyülekezeteink jelenleg azzal szembesülnek, hogy ahhoz, hogy a krízis végeztével majd ne erodálódott, hanem inkább fejlettebb formában kapják vissza önmagukat, arra van szükségük, hogy egyre inkább meglássák és megéljék, hogy mit tudnak tenni egymásért, közösségükért” – fogalmaz Németh Zoltán evangélikus lelkész. Az Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályának osztályvezetőjét a koronavírus-járvány okozta gyülekezeti modellváltásról, a gyülekezetek aktivitásáról, az ökumenikus lelkisegély-vonalról és mindezek támogatásáról is beszélgettünk.

A koronavírus-járványra a Gyülekezeti és Missziói Osztály azzal reagált, hogy evangélikus gyülekezeteink számára rövid határidejű szolgálatot támogató pályázatot írt ki. Milyen célokat nevezett meg a pályázat?

– Tiszteletre méltó az az elkötelezettség és az a szolgálatvállalás, amit a lelkészek és a gyülekezeti tagok egymásért, önmagukért, közösségükért tesznek. Ez mind az igehirdetés, mind az egyházról való gondoskodás terén tapasztalható. Ebben öröm nekünk részt venni, ezeket a szolgálatokat segíteni. Arra törekszünk, hogy keressük a felmerülő igényeket és lehetőségeink szerint próbálunk azokhoz segítséget nyújtani.

A 2020-as évre vonatkozó költségvetésünk összeállításakor még nem láthattuk előre, hogy megváltozott élethelyzetben fog az idei év első fele telni. A koronavírus-járvány megjelenésével átgondoltuk az idei céljainkat. Több projektünket lemondtunk vagy átütemeztük, így sikerült első körben három millió forintot felszabadítanunk, amivel lehetőségünk nyílt a gyülekezeti munka krízishelyzetben történő segítésére. Fő kérdésünk most is az volt, hogy miben tudunk segíteni.

A pályázati kiírásban úgy határoztuk meg az alapvető célokat, hogy a gyülekezetek láthassák, hogy milyen területekhez tudunk anyagi segítséget adni. Támogatási területnek a karanténban lévő testvéreinkről való gondoskodást, az idősek ellátását, a gyermekfelügyelet lehetőségét, az online istentiszteletek infrastrukturális megteremtését és a bevételtől elesett testvéreink támogatását jelöltük meg.

A pályázattal huszonkilenc gyülekezetnek tudtak segíteni. Milyen eredményekről, tapasztalatokról tud beszámolni?

– Öröm volt látni, hogy a pályázó gyülekezetek részéről ennél a pályázatnál már az első pillanattól kezdve érezhető volt valami plusz lelkesedés, küldetés- és elhívatottságtudat. Mint minden pályázatnál, itt is utólag kell majd a pályázóknak beszámolniuk a tevékenységükről. Azok, akikkel telefonon vagy e-mailen keresztül kapcsolatba kerültünk elmondták, hogy nagyon jól és eredményesen tudják felhasználni az összegeket.

Tapasztalatunk az, hogy megnyugtatóan sőt, lelkesítően jól alakul ez a fajta segítségnyújtás. Látjuk, hogy ha valahol elindul egy új szolgálat, akkor az magával vonzza más ötletek megvalósítását is. Azok a gyülekezetek akik maszkok gyártásába kezdtek általában nem csak ezzel a tevékenységgel segítenek a környezetüknek, hanem emellett például bevásárlással is gondoskodnak közösségük idős tagjairól is. Fabiny Tamás elnök-püspök húsvétkor többek között arról beszélt, hogy „ne csak a harangok, a varrógépek is zúgjanak az egyházban”. Orosházáról érkezett egy levél, melyben egy elhívatott gyülekezeti tag arról számol be, hogy amellett hogy közben az idősek ellátását is biztosítják, náluk bizony a varrógépek is zúgnak…

A koronavírus-járvány következtében a gyülekezetek eddig bevett modelljei is megváltoztak. Milyen nehézségekkel kell egyházközségeinknek szembenézniük?

– Azon túl, hogy nagyon sok hirtelen jött nehézséggel kell a gyülekezeteinknek megküzdeniük az is érzékelhető, hogy a kialakult helyzet olyan lehetőségeket is hoz közösségeink számára, amelyek normál körülmények között eddig nem, vagy csak kevésbé kerültek elő. Most nincs más lehetőség: prioritásba kell helyezni ezeket az utakat. Ezért a nehézség mellett a kihívás fogalmát is hangsúlyoznám, mely egyszerre jelenti a többletenergia igényét, de az új lehetőségek, a gyülekezetépülés útját is.

Kihívás a személyesen átélt templomi istentiszteletek hiánya, és az online térben való megjelenés. Eddigi gyülekezeteink többnyire nem voltak felkészülve az ilyen intenzív online szolgálat végzésére. Ennek megvalósításához is számos pályázati igény érkezett. Az online istentiszteletek, áhítatok, bibliaórák összesítésében és hirdetésében az Evangélikus.hu honlap nagyon sokat tesz, hiszen bemutatja, hogy egyházunkon belül milyen gyümölcsei vannak ennek a virtuális térbe történő átállásnak.

Az adományok és perselypénz vonatkozásában komoly anyagi veszteség éri a gyülekezeteket. Ehhez is törekszik az Országos Iroda segítséget nyújtani. Kiépítés alatt van az evangélikus online-persely felület, de központi segítséggel is igyekszünk a gyülekezetek anyagi nehézségeit enyhíteni.

Tapasztaljuk, hogy mivel a gyülekezeti szolgálat, az istentisztelet meglehetősen interperszonális „ügy”, ezért a lelkészek számára is próbatétel, hogy üres templomokban kell kamera elé állniuk és úgy szolgálniuk a gyülekezetük számára. Ennek a feszültsége a gyülekezeti tagok számára is fennáll, hiszen számukra is fontos a személyes találkozás, a közösség megélése, az együtt imádkozás.

Kihívásokról beszélt, mely egyúttal lehetőségeket is adhatnak. Mit nevezne meg ezek közül a legfőbb prioritásnak?

– Gyülekezeteink jelenleg azzal szembesülnek, hogy ahhoz, hogy a krízis végeztével majd ne erodálódott, hanem inkább fejlettebb formában kapják vissza önmagukat, arra van szükségük, hogy egyre inkább meglássák és megéljék, hogy mit tudnak tenni egymásért, közösségükért. A kialakult helyzetnek már mostanra is vannak nagyon pozitív gyümölcsei: több helyről hallom, hogy az egymásra figyelés, a másikkal való kapcsolattartás felerősödött a gyülekezeteinken belül, sőt van, ahol jobban működik, mint korábban, a normál helyzetben. A nehéz körülmények között megmutatkozó helytállás és kiállás a régiek elköteleződését erősítheti, és a kevésbé kötődőknek, keresőknek is olyan élményben lehet ezáltal részük, ami a jövőben közelebb hozhatja őket a közösségeinkhez.

A Magyarországi Evangélikus Egyház is tevékeny résztvevője az Ökumenikus lelkisegély-vonalnak. Az április 11-től minden nap 8 és 20 óra között hívható +36 80 496 005-ös zöldszámon lelkészek, papok, pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek várják a hívásokat.

– A díjtalanul hívható ökumenikus vonal a koronavírus miatt érintett egészségügyi dolgozók, betegek és hozzátartozóik segítésére jött létre. Azon dolgozunk, hogy a megszólítottak körét a közeljövőben tovább bővítsük, így egyházi intézményekben lakók és a gyülekezeti tagok is minél könnyebben tudjanak majd ezen a számon segítséget kérni és lehetőleg kapni.

Az eredetileg a Magyarországi Baptista Egyház által elindított kezdeményezést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa koordinálja. Egyházunk részéről huszonkettő evangélikus lelkész vesz részt ebben a szolgálatban. A lelkisegély-vonal az evangélikus és a baptista egyházon túl a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus és a Magyar Pünkösdi Egyház együttműködésében működik.

A közeljövőben várható, hogy a gyülekezetek számára újabb pályázat is kiírásra fog kerülni. Mikor várható ennek megjelenése és milyen célok lesznek benne megnevezve?

– A krízis alatt az Országos Egyház részéről arra törekszünk, hogy több alkalommal próbáljunk pályázati lehetőség útján rövid határidejű, gyors elbírálású támogatást nyújtani. Az első pályázat a Gyülekezeti és Missziói Osztály költségvetésének átcsoportosítása révén valósulhatott meg. Most került kiírásra egy újabb pályázat, mely a felszabadított vésztartalék terhére került meghirdetésre az országos elnökség részéről. A célok az előző pályázathoz hasonlóak. Az országos egyház ezzel is arra törekszik, hogy helyi ötleteket és projekteket igyekezzen felkarolni és támogatni. A Gyülekezeti és Missziói Osztálynál ezen túl azon is dolgozunk, hogy ne csak anyagi vonatkozásban segítsünk, hanem olyan kiadvánnyal is, amely a beszűkült keretek között segít frissen tartania, megmozgatnia a lelkét annak, aki azt kezébe veszi.

(Forrás: evangelikus.hu)