Párkapcsolat erősítő tréning lelkészeknek

Frissítve: 2018.12.20. 10:05
Beküldte galambos - 2018, szeptember 14 - 09:38
Immár 3. alkalommal van szerencsénk – és még inkább áldásunk – meghirdetni felétek a GyüMi szervezésében a párkapcsolat erősítő tréningünket, amit az Antropos Mentálhigiénés Egyesület szakemberei vezetnek november 19–22. között Révfülöpön. A tréningre lelkészek és házastársaik jelentkezhetnek, ami azt jelenti, hogy kettejük közül az egyikük lelkész vagy mindketten azok.

Hold Me Tight – Tarts Szorosan
kapcsolatgazdagító kurzus pároknak
Révfülöp, 2018. november 19-22.

Az alábbiakban egy már több alkalommal sikerrel megvalósított és idén újra meghirdetett, házasságápoló programlehetőségről szeretnénk információt adni, és egyben meghívásunkat is tolmácsolni.

Az “Érzelem Fókuszú Párterápia” (EFT) egy dinamikusan fejlődő új párterápiás módszer, mely jó hatékonysági mutatóit valószínűleg annak köszönheti, hogy nemcsak módszertani felkészültséget kíván a terapeutáktól, hanem hitelesen képviselt szemléletmódot is. A hagyományos párterápiás kereteken belül gyakorolt módszertan továbbgondolásaként született egy strukturált, nyolc lépésből álló “kapcsolatgazdagító” kurzus (HMT, “Hold me tight”), ami szintén az EFT szemléletén, felismerésein alapul. A világ számos pontján évek óta futó HMT kurzusokról bővebben, angol nyelven, az alábbi honlapon olvashatók információk: http://drsuejohnson.com/books/hold-me-tight/.

A 3 napos kurzuson az elméleti témafelvetések után a párok megadott tematika alapján kettesben gondolhatják végig a hallottakat a saját konkrét megéléseikre figyelve. A csoportvezetők be-bekapcsolódnak a páros beszélgetésbe, és ha a pár igényli, a nehezebb kérdéseknél segítik egymás könnyebb megértését. A házaspárok az elvégzett munkáról csak akkor beszélnek mással, ha ők szeretnének valamit megosztani; a közös térben, a nagyobb csoportban, csak a folyamatok általánosabb értékelésére, a kérdések megosztására kerül sor, így a titoktartás, a bizalmi légkör mindvégig biztosítva van.

Évente 12 evangélikus lelkészpár vett részt ezen a programon. A program végén írt visszajelzéseikből származnak az alábbi rövid idézetek:
Színesebb, szerteágazóbb volt a program, és mélyebbre vitte a kapcsolatunkat, mint gondoltam.”
„Nagyan jó volt, hogy követhető, konkrét, átlátható vonalvezetése volt a programnak. Érezhető volt az átgondolt, szisztematikus tematika.”
„Egy biztonságos érzelmi közeget teremtett nagyon őszinte beszélgetésekhez. Szavakat, fogalmakat adott problémák beazonosításához, és a kapcsolatteremtéshez, -megerősítéshez, -építéshez. Köszönöm.”
„Nagyon jó volt mélyebb érzelmekre - mindkettőnk oldaláról - fényt deríteni és ezáltal félelmeinket megfogalmazni, igényeinket megosztani a párunkkal.”

A program elsősorban nem a krízisben lévő kapcsolatok “terápiáját” célozza, hanem a házasságban élők által mind ismert mindennapi konfliktusok, megfáradások közt együtt haladó házaspárok számára nyújt újfajta rátekintést, és új megoldási módokat, a már oly sokszor elakadt vitákra, konfliktusokra. Ilyen formán nem terápiás, hanem preventív hangsúlyú alkalom.

A PROGRAM IDŐKERETE:
2018. november 19, hétfő este megérkezés, majd kezdő kör 20:30-tól.
2018. november 20, kedd 09:00-19:00
2018. november 21, szerda 09:00-19:00
2018. november 22, csütörtök 09:00-13:00

Fontos! A program egymásra épülő bokkokból áll, ezért a programon való részvétel kritériuma, hogy mindenki a program teljes idejére szabaddá tudja tenni magát!

HELYSZIN: Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ, Révfülöp, Füredi út 1.

A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Antropos Mentálhigiénés Egyesület átal anyagilag is támogatott programhoz hozzájárulásként páronként 10.000 Ft-ot kérünk, mely tartalmazza a teljes ellátást és a program valamennyi költségét. Ez az összeg a részvétel visszaigazolását követően fizetendő.

Jelentkezés: szeptember 25.-ig a gyulmisz@lutheran.hu email címen. Összesen 12 házaspár jelentkezését tudjuk fogadni.

Üdvözlettel,
az Antropos Mentálhigiénés Egyesület és a MEE Gyülekezeti és Missziói Osztály munkatársai