Több mint 5000 fiatal önkénteskedik ezen a hétvégén – Megkezdődik a tizenharmadik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció

Frissítve: 2020.12.28. 15:08
Beküldte galambos - 2020, október 9 - 09:53
Megkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció, amire idén több mint 5000 fiatal jelentkezett kb. 200 projekttel. Az eseményt már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Október 8. és 11. között országszerte és határon túl összefognak a fiatalok, hogy a járványhelyzet ellenére is megmutassák, önkénteskedni jó. „Segítsünk együtt!” – szól az akció szlogenje, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek, és érdemes csapatot, közösséget szervezni egy jó ügyért.

2020. október 8-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában ünnepélyesen is megnyitották a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akciót. A megnyitón a szervezők és a támogatók képviselői mellett az online közvetítés segítségével több önkéntes is részt vett. Az akcióra idén több mint 5000 fiatal jelentkezett, akik kb. 200 projektet valósítanak meg közel 100 településen Magyarországon, a Partiumban és Délvidéken. A fiatalok elköteleződését mutatja, hogy az adott körülmények ellenére is nagyon nagy számban regisztráltak a programra.

Nagy Anna, az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány irodavezetője és a 72 óra kompromisszum nélkül egyik főszervezője, illetve dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, illetve az eseménynek helyszínt adó székház házigazdája köszöntötte röviden a meghívottakat és az önkénteseket. 

Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, köszöntőjében Ferenc pápa legújabb, Mindannyian testvérek vagyunk című enciklikájáról ejtett néhány szót, aminek fő üzenet, hogy mindannyiunk otthona a Föld, és nem szabad közönyössé válnunk egymás iránt. A 72 óra pont az a bátorítás, amire szükség van ahhoz, hogy tegyünk a mellettünk élőért, a környezetünkért. Kiemelte annak fontosságát, hogy a program a járvány ellenére is megvalósul, és a 72 óra egy nagyszerű keretet ad a fiataloknak a kreatív segítségnyújtáshoz. Továbbá arra kérte a fiatalokat, hogy ne csak most, hanem máskor is tegyünk jót a saját környezetünkben. Azt kívánta a résztvevőknek, hogy lelket felemelő, bátorító tapasztalatként éljék meg a következő napokat, és hogy tudják ezt a lelkületet másoknak is továbbadni.

Szloboda József, Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese kifejtette, hogy elsőre talán megdöbbentőnek tűnik, hogy ez a program kompromisszumok nélkül valósul meg. A XXI. század mindig a kompromisszumot keresi, vannak azonban helyzetek, amikor nincs helye a kompromisszumnak, pl. amikor tennünk kel a világért, egymásért. Ezt a lelkületet viszont már fiatalon el kell sajátítani. Az esperes úr felhívta rá a figyelmet, hogy valójában nem vagyunk korlátok közé szorítva, hiszen az Úr látja mindig, mit teszünk. A 72 óra nagyszerű lehetőség arra, hogy a fiatalok példaként és bizonyosságként tegyenek tanúságot a világnak Istenről.

Dr. Lackner Pál, nyugalmazott tábori püspök kiemelte, hogy a mai atomizált társadalomban minden közösségépítés üdvözlendő, bármennyire is ellene megy a korszellemnek. Azt kérte a fiataloktól, hogy a 72 óra alatt jusson eszükbe a 72 tanítvány is, és ne csak jót tegyenek egymásért, hanem Krisztus tanítványaként tegyék ezt.

Az egyházi köszöntők után Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság fiatalokért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte az online becsatlakozó fiatalokat, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem találkozhat személyesen is az önkéntesekkel. Kiemelte, hogy az 5000 regisztráció egy nagyon nagy szám, főleg egy olyan világban, ahol azt sugallják, csak magaddal foglalkozz. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az önkéntesség kormányzati szinten is felértékelődött az elmúlt időkben, hiszen ezekben a bizonytalan időkben csak egy valami biztos, hogy egymásnak tudunk segíteni. Arra kéri a fiatalokat, hogy ezt a gondolatot vigyék magukkal a vírus utáni időkre is. Végezetül arra buzdította a résztvevőket, hogy tegyék életmóddá a 72 órát, sok sikert és kitartást kívánt nekik.

Az est zárásaként az esemény moderátora, Nagy Anna sok sikert kívánt az önkénteseknek, és ismét felhívta rá a figyelmüket, hogy ebben a három napban is tartsák be a járványügyi biztonsági és higiéniai előírásokat!

A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes, ifjúsági akció célja, hogy népszerűsítse az önkénteskedést a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok körében. A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa más országaiban is, idén Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország és Svájc is megtartja az akciót.
Az önkéntesek idén maguk kereshettek feladatokat saját környezetükben. A jelentkezők a szervezők kérésére főleg szabadtéri projekteket választottak, melyek a járványveszély mellett is biztonsággal megvalósíthatóak. A fiatalok többek között olyan feladatokat végeznek, mint pl. idősotthon kerítésének lefestése, utcarendezés időseknél, templomkert rendezése, szemétszedés, lombgyűjtés, virágültetés. Szociális projekteket is megvalósítanak a megszokottól eltérő formában: kulturális programokkal készülnek a szociális otthonok lakóinak, melyet online közvetítenek nekik, de vannak olyan csapatok is, melyek szerenáddal készülnek. Több helyen véradást és adománygyűjtéseket is szerveztek erre a hétvégére. Az akcióban résztvevő csapatok jellemzően több projektet is vállaltak ebben a három napban, így lesznek, akik 72 óra alatt többféle módon is segítséget nyújtanak majd. Az önkéntes munkát iskolai közösségi szolgálatként is végezhetik a középiskolások, de a program alapvetően azt az üzenetet hordozza, hogy az önkénteskedés nem csupán kötelezettség, hanem érték.
„Be kell vallanunk, hogy ekkora lelkesedésre még mi magunk sem számítottunk” – nyilatkozta Szabó Tibor, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora. „Az idei év mindenkinek sok bizonytalansággal jár, nehéz tervezni, de szerencsére a fiatalokat ez egyáltalán nem tántorította el az önkénteskedéstől. Rendkívül fontosnak tartom, hogy ha némiképp más formában is, de a rendezvény idén is megvalósul, mert hatalmas erő rejlik ezekben az összefogásokban. Erre most nagyon nagy szüksége van azoknak is, akiknek segítséget nyújtanak, és maguknak az önkénteseknek is.”
Idén az akció szlogenje a „Segítsünk együtt!” jelmondat volt, ami szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek, és érdemes csapatot, közösséget szervezni egy jó ügyért. Másrészt azt üzeni, hogy a rendezvényt szervező egyházak is nyitottak az együttműködésre, hiszen a célunk ugyanaz, ami a rendezvény bibliai mottója is: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak” (Gal 5,13).
A szervezők idén is fotópályázatot hirdettek az fiataloknak; az akció alatt várják az résztvevők #segítsünkegyütt és #72ora hashtaggel megjelölt fotóit a közösségi oldalakon. A beküldők között értékes nyereményeket fognak kisorsolni. Továbbá várják az önkéntesek videóit, rövid interjúit is a saját 72 óra projektjükről, melyekből egy kisfilm fog készülni.

 

Cimkék: