Úton a túlsó part felé – Lelkészkonferencia az újrakezdés reményében

Frissítve: 2021.08.19. 11:43
Beküldte galambos - 2021, április 27 - 11:45
A Gyülekezeti és Missziói Osztály Túlsó Part címmel online lelkészkonferenciát hirdetett meg az újrakezdés és újat kezdés reményében. A résztvevők húsvét és pünkösd között négy alkalom keretében gyűjtik össze és osztják meg egymással az elmúlt egy év tapasztalatait és tanulságait, valamint együtt keresik a folytatás, az építkezés lehetőségeit a jövőre nézve, Jézus kezébe helyezve ötleteiket és közösen kidolgozott terveiket. A közös útkeresésben az Egyházi Fejlesztők munkatársai (Gulyás Péter és Koncz András) vannak segítségükre.

Közel 80 lelkész vesz részt a Túlsó Part online lelkészkonferencián. Az Egyházi Fejlesztők munkatársai a „desing thinking" formatervezői gondolkodás metodikáira alapozva dolgozták ki a programtervet. „Jézus ezután elment a Galileai-tengernek, Tibériás tavának túlsó partjára” (Jn 6,1) – ige alapján a célt a résztvevők a tartalomfejlesztés módszerével igyekeznek elérni, tehát a konferencia keretében nem előadások hangzanak el, hanem a tartalmat a résztvevők egymással együttműködve, saját tapasztalataikra építve, plenáris és kiscsoportos megbeszélések keretében közösen hozzák létre.

Az alkalmak témái:
I. alkalom: Honnan vegyünk kenyeret?
Hová jutottunk, mit vesztettünk, mit nyertünk, mi változott?
II. alkalom: Mi ez ennyi embernek?
A helyzet értelmezése, tanulságok, tapasztalatok, következtetések
III. alkalom: Jézus kezébe tenni – Jézus kezéből venni
Ötletek, javaslatok, koncepciók, jó gyakorlatok gyűjtése
IV. alkalom: Szedjük össze, hogy semmi se vesszen kárba!

Az első alkalom keretében számba vették a résztvevők, hogy a lelkészi szolgálat, gyülekezeti élet szempontjából mit nyertek, és mit veszítettek a járványhelyzet ideje alatt. Ezeket a felsorolásokat strukturálták és csoportosították. Az alkalom második részében a résztvevők jövőről alkotott elképzeléseivel (jövőképekkel) foglalkoztak: mit gondolnak, milyen lehet a jövő a gyülekezetekben a COVID utáni időszakban?

Az első alkalom utolsó részében konkrét gyülekezeti tagok, illetve a gyülekezet által elérhető, megszólítható személyek bőrébe kellett bújniuk a résztvevőknek, hogy ennek a módszernek a segítségével még közelebb kerülhessenek a gyülekezet közösségében és környezetében megjelenő személyes igények, szükségletek megértéséhez. A második alkalom keretében megkezdődött a jövőről alkotott elképzelések összekapcsolása és összehangolása a gyülekezet tagjainak, illetve a gyülekezet vonzáskörzetében élő, a gyülekezet részéről megszólítható személyek igényeivel.

Az eddigi visszajelzések alapján a konferencián részt vevő lelkészek számára nagy élményt jelent, hogy ebben a körben is megoszthatják egymással az elmúlt időszak tapasztalatait és együtt, közösen kereshetik, tervezhetik Isten segítségével a vírushelyzet utáni időszakot követően az újrakezdés, újatkezdés lehetőségeit. Annak érdekében, hogy a konferencia eredménye, a nyolcvan lelkész közös erőfeszítése maradandóan, minél szélesebb körben és minél több gyülekezeteben használható segítséget jelentsen, a konferenciát követően minden lelkész és minden érdeklődő számára elérhető, gyakorlati szempontú összegzés készül majd.

(Forrás: Evangélikus.hu, szöveg: Németh Zoltán, Szeli Noémi)