Evangélikusok „tarisznyája” a Művészetek völgyében – Fókuszban a közösség

Frissítve: 2021.09.17. 07:49
Beküldte galambos - 2021, július 19 - 07:53
A kapcsolatokat fókuszba helyező közösségi élménnyel várja látogatóit a Tarisznya evangélikus udvar a 30. Művészetek Völgye fesztiválon. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya szervezésében a taliándörögdi evangélikus templomban és annak udvarán reggeli áhítatok, meselabirintus, kézműveskedés, interaktív foglalkozások, szabadulószoba és láthatatlan színház is várja az érdeklődőket a 2021. július 23. és augusztus 1. között megrendezett összművészeti fesztiválon.

Beszélgető, a világra és önmagunkra nyitott, invitáló egyház – ez lehet az elmúlt évek alapján a tapasztalatunk a Tarisznya evangélikus udvarba betérve. A Balaton-felvidék legnagyobb és legrégibb összművészeti fesztiválján ismét a jó hangulat, a kiváló koncertek és természetesen az emberi kapcsolatok kerülnek középpontba. Utóbbi vonatkozásában nyújt kiváló feltöltekezési lehetőséget az immáron negyedik alkalommal megnyíló Tarisznya evangélikus udvar.

„A Covid19 világjárvány miatt az elmúlt időszakban a kapcsolatok hiányát éltük meg. A Tarisznya udvar erre próbál reflektálni. Beszélgetéseink és programjaink során arra keresünk megközelítési utakat, hogy miként lehet »jól kapcsolódni« másokhoz és Istenhez, valamint arra is válaszokat keresünk, hogy mit lehet kezdeni a hiánnyal” – számol be a koncepcióról a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának programkoordinátora. Szeli Noémi azt is elárulja, hogy az udvar bejáratánál elhelyezett, a Művészetek Völgye látogatói számára már ismerős szerencsekerék most a visszaemlékezések kerekévé válik. Olyan befejezetlen mondatokkal lehet majd találkozni rajta, amelyek beszélgetésindítóként segíthetnek abban, hogy foglalkozni tudjunk az elmúlt időszak kérdéseivel.

mv 2021 jtsztr

De hogy mit is rejt a Tarisznya? Szeli Noémi felsorolásában a beszélgetési lehetőségen túl szabadulószoba, az újrahasznosítás jegyében történő kézműves-foglalkozások, előadások, láthatatlan színház, és az evangélikus nevelési intézményekkel való ismerkedés is szerepelt.

A családosok oázisa

„2019-ben az egyik legkedveltebb programunk a kézműves-foglalkozás volt. Ez a családosok oázisa, hiszen gyermekek és szülők együtt alkothatnak, vagy éppen egy kicsit külön-külön megpihenhetnek. A foglalkozás során az újrahasznosításra, a teremtett világ megóvására hívjuk fel a figyelmet. Az érdeklődők megismerhetik, miként lehet a már nem használt, kidobásra ítélt tárgyakat egy kis kreativitással – és természetesen kézügyességgel – újjávarázsolni. Többek között pólók, táskák, ékszerek készülnek majd a »völgylakók« keze által. Ez a kezdeményezésünk a Művészetek Völgye szellemiségéhez is illeszkedik, hiszen maga a fesztivál is nagy hangsúlyt fordít arra, hogy például »repoharakkal«, szelektív szemétgyűjtéssel, komposztálással csökkentse biológiai lábnyomát. Természetesen a Tarisznya udvaron is repoharakba töltjük a látogatók, zarándokok részére kínált hűsítő limonádét” – mondja Szeli Noémi.

mv 2021 szabadul szoba

Meselabirintus, szabadulószoba és láthatatlan színház

„A meseterápia módszereire építve, bibliai párhuzamok érzékeltetésével nagyon izgalmas kettős utazásra ad lehetőséget megújult labirintusunk. Barcza Katalin meseterápiás szakemberrel, Pete Dóra kivitelezésében A hétlábú paripa című mesét dolgoztuk fel” – számol be az újdonságokról Szeli Noémi. De az előző években mindig telt házas, sokak által kedvelt, szintén az önismeretet segítő, kapcsolataink felfedezésére lehetőséget adó láthatatlan színházzal idén is készülnek. Sőt ebben az évben az egyház ökumenikus és külügyi osztályának munkatársai két szabadulószobával is várják az érdeklődőket. Egyrészt a reformáció történetével ismerkedhetnek meg a jelentkezők, másrészt kipróbálhatják azt is, vajon elvesznek-e, vagy képesek szabadulni az egyházi ünnepek szerint felépített szobából.

mv 2021 meselabirintus

A pályaválasztástól a szakácskönyvig

„Az udvarban a pálya- és iskolaválasztásról, a felnőttképzésről és evangélikusok oktatási intézményeinkről is lehet tájékozódni az evangélikus egyház országos irodája nevelési és oktatási osztálya munkatársainak jóvoltából” – sorolja tovább Szeli Noémi. A szakmai kérdéseken túl a pedagógiai szakemberek egy olyan szakácskönyvvel is készültek, amelynek üres lapjaira mindenki beleírhatja majd saját legkedveltebb vagy családi receptjét. „Az unokáink is enni fogják” kezdeményezés az asztalközösségre hívja fel a figyelmet. Mindezen túl pedig további beszélgetésekre, kvízekre és játékokra is számíthatnak az érdeklődők.

Társadalmi kérdések, avagy emberségünk határai

Az evangélikus udvarban a társadalom peremén élők helyzetével, a vendégszeretet és a társadalmi igazságtalanságok kérdéseivel is foglalkozhat a látogató. Az Egymásra lépni tilos! Játszva könnyebb! társasjátékok segítségével kipróbálhatjuk, milyen ismeretekkel rendelkezünk a demokráciáról, az elfogadásról és az emberi jogokról.

mv 2021 kbor szll

„Az Amnesty tanoda szintén az emberi jogok kérdésével foglalkozik. Segítségével többek között a kisebbségekről, az előítéletekről, saját döntéseink kérdéseiről gondolkodhatunk el” – mondja Szeli Noémi. Elgondolkodásra ad lehetőséget ezenkívül a Kóbor Szálló – Tündérmese a hajléktalanságról című előadás is. A produkció után lehetőség nyílik a mese és a valóság viszonyáról beszélgetni az Első Kézből a Hajléktalanságról program hajléktalanságot megtapasztalt előadóival.

De lesz Szociopoly 2.0 interaktív színházi társasjáték is. Ez az érzékenyítő program drámai módszerek bevonásával reflektál a mélyszegénységben élők helyzetére. A Fábián Gábor rendezésében megvalósuló játék konstruálta valóságban egy-két órára mindenki szegény lesz, és saját bőrén érezheti a kirekesztődés szorítását.

mv 2021 szociopoly

Keljünk útra a Művészetek Völgyében

A Balaton-felvidék csodálatos természeti kincseinek felfedezésére két lehetőség is invitálja a túrázni vágyókat. „Kapolcs és Taliándörögd között kiépítettünk egy hat kilométer hosszú, jelzett zarándokutat, amelynek interaktív állomásai a gyalogláson kívül izgalmas, elgondolkodtató belső utazásra is hívnak minden útnak induló zarándokot – hívja fel figyelmünket a programkoordinátor. – Ezenkívül az MEE Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoportjának szervezésében egy teremtésvédelmi e-tanösvényt is létesítettünk. A Digitális Vándor applikáció segítségével az érdeklődők a Taliándörögd környéki festői útvonalon megismerhetik a pusztai vándorlás bibliai történetét.”

mv 2021 zarndokt

A Tarisznya evangélikus udvar részletes programkínálata itt érhető el.

(forrás: Evangélikus.hu)