Gyermekszívek örömére

Frissítve: 2022.02.23. 17:52
Beküldte galambos - 2021, december 20 - 11:36
Országos adománygyűjtő akciót indít a Magyarországi Evangélikus Egyház.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos jótékonysági gyűjtést szervez advent idején, hogy a mélyszegénységben élő nagycserkeszi és olcsvai gyermekek számára is kinyílhasson a világ. A kezdeményezéssel egyúttal arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a járványidőszakban az idősotthonok és egyéb bentlakásos intézmények lakóinak még nehezebb megküzdeniük a magányosság érzésével.

Az akció ötletét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, nagycserkeszi és olcsvai gyerekek adták, akik az ünnepre készülve karácsonyi képeslapokat készítenek a környék szeretetotthonainak idős lakói számára, hogy enyhítsék a járványhelyzet miatt különösen is nyomasztó magányukat.

A kezdeményezés annyira megtetszett az evangélikus iskolásoknak, hogy országos akcióvá bővítették az ötletet. Közel háromezer iskolás rajzol több mint háromezer evangélikus egyházi fenntartású intézmény – idősek otthona, támogatott lakhatási helyszín, rehabilitációs intézmény, pszichiátriai betegek otthona és bentlakásos hajléktalanotthon – lakója számára karácsonyi üdvözletet.

Az evangélikus egyház – csatlakozva a generációs szakadékot is átívelő akcióhoz – országos gyűjtést hirdet a mélyszegénységben élő ötletadó nagycserkeszi és olcsvai gyerekek javára. Az összegyűlt támogatásoknak köszönhetően olyan programokra juthatnak el – például színházba, moziba, múzeumba, élményfürdőbe vagy kirándulásra –, amelyek szerencsésebb helyzetben nevelkedő társaik számára mindennaposak; ezzel pedig számukra is kinyílhat a világ.

„A mélyszegénységben élő gyerekeknek is jár a boldog gyermekkor. Ehhez pedig nem nagy dolgokra van szükség, számukra minden apróság óriási örömöt szerez. Ilyen élmény volt, amikor néhány gyerekkel elmentünk egy cukrászdába, vagy amikor egy nyíregyházi látogatás alkalmával elvittük őket a McDonald’sba – egy olyan helyre, amelyet korábban csak reklámokban láttak. A városi gyerekeknek ezek mindennapos élmények, de a vidéki szegregátum gyerekei számára távoli és elérhetetlen vágyként lehetnek csak jelen. Szeretnénk számukra is elérhetővé tenni mindezt, ami most még elérhetetlennek tűnik” – mesélt a gyerekek mindennapjairól és az adomány fontosságáról Lakatos István, a nagycserkeszi program koordinátora.

Támogassa adományával ön is a gyermekszívek örömét, nyisson számukra egy ablakot a világra! Az akcióhoz bárki csatlakozhat 2022. január 6-ig ezen az internetes felületen.

A kezdeményezés megvalósulását a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata támogatta.