Közel négyszáz diák vett részt az országos hittanverseny harmadik fordulóján

Frissítve: 2022.03.11. 10:43
Beküldte galambos - 2021, április 19 - 17:42
Közel négyszáz diák mérette meg tudását a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny harmadik fordulóján. A Gyülekezeti és Missziói Osztály (GYÜMI) szervezésében megvalósuló versenyen több mint 350 tanuló jutott tovább, így ők készülhetnek a kreatív munka elkészítésével. Beszámoló a 2021. április 17-én megrendezett online hittanversenyről.

A kialakult járványügyi helyzet miatt a több évtizedes múlttal rendelkező országos evangélikus hittanverseny az idei évben a megszokottól eltérő módon, egyénileg versenyezve, négy fordulón keresztül (három online versenykör, egy kreatív munka) kerül megrendezésre. A tavaly elmaradt verseny témáját – Jézus példázatai az evangéliumokban – használták fel a szervezők, azokat a feladatokat gondolták, tervezték újra digitális formában. Szombaton – a verseny harmadik fordulója alkalmából – a Google Forms felületén mérették meg tudásukat a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny résztvevői.

A tanulók az online térben három hónapon keresztül különböző játékos, látványos feladatokkal mérhetik össze tudásukat egymással. A harmadik fordulóban a megszokott, korosztályonkénti bontást követve, korcsoportonként öt feladat várt a versenyzőkre, melyet a Google Forms felületén tudtak megoldani. A feladatok készítői igyekeztek minél sokszínűbb és izgalmas kérdéssort összeállítani. Külön erre a fordulóra készültek példázatokkal kapcsolatos kisvideók is, melyek megnézését követően kellett megválaszolni a kérdéseket. Ezúton is köszönjük Molnár Lilla és Nagy Szabolcs munkáját, akik a Kelenföldi Evangélikus Bibliakuckóval készítettek egy videót. A feladatok megoldása közben kis lazításra is biztattuk a diákokat, a Közel zenekarral énekelhettek együtt a virtuális térben.

A felsős korosztály számára kerültek a fordulóba olyan kérdések is, amelyek nem csupán a bibliaismereti tudást mérik, hanem azt mutatják meg, hogy az egyes példázatok történetei, tanulságai miként érintik meg őket a mai élethelyzetükben, milyen érzéseket váltanak ki belőlük.

A Google Forms hittanversenyes feladatai a javítás, értékelés után lesznek szabadon kitölthetők és megoldhatók, legkésőbb április végén. A feladatok „digitális átültetésében” most is Darvas Anikó evangélikus lelkésznő vett részt a Gyülekezeti és Missziói Osztály gyermek- és ifjúsági munkatársai – Tiborfi Mónika és Szidoly Roland – mellett.

Nagy örömünkre a negyedik fordulóba még továbbra is több mint 350 tanuló jutott tovább, így ők készülhetnek a kreatív munka elkészítésével.

A kreatív munkának mindenképpen kapcsolódnia kell az adott korosztály számára kiírt igeszakaszokhoz. A munkán megjeleníthető egy, a korosztály számára kiírt igeszakaszok közül kiválasztott példázat korabeli ábrázolásban vagy mai valóságban való értelmezésben, megjelenésben egyaránt.
Az egyes korosztályokból az adott technikákkal készített munkákat fogadjuk el:
1-2. osztály: rajz (ceruza, festés, 3D, zsírkréta, plakát stb.) vagy makettkészítés (papír, műanyag, fa, lego, újrahasznosított eszközök stb.)
A makettokról max. 1 perces videófelvételt kérünk, melyen jól látható az egész mű.
3-4. osztály: rajz (ceruza, festés, 3D, zsírkréta, plakát stb.) vagy makettkészítés (papír, műanyag, fa, lego, újrahasznosított eszközök stb.)
A makettokról max. 1 perces videófelvételt kérünk, melyen jól látható az egész mű.
5-6. osztály: rajz (ceruza, festés, 3D, zsírkréta, plakát stb.) vagy fotó vagy videó (max. 3 perc)
7-8. osztály: rajz (ceruza, festés, 3D, zsírkréta, plakát stb.) vagy fotó vagy videó (max. 3 perc)
A 4. forduló kreatív munkáinak beküldési határideje: 2021. május 21. (péntek) – éjfél

Gratulálunk a versenyzőknek a harmadik fordulóban elért eredményeikhez!

További élményteli, áldott közös készülést kívánunk a versenyzőknek és felkészítőiknek!
Gyülekezeti és Missziói Osztály