Folytatódhatott a gyülekezeti munkatársak képzése

Frissítve: 2021.10.22. 17:41
Beküldte galambos - 2021, szeptember 21 - 12:15
Hosszúra nyúlt kényszerszünet után folytatódott a Magyarországi Evangélikus Egyházban (MEE) a gyülekezeti munkatársak két évvel ezelőtt megkezdett képzése. A szervezők remélik, az első tanfolyam résztvevői októberben végre kézhez kaphatják a kurzus elvégzését igazoló tanúsítványt.

Nem jó, ha egy lelkész egyedül hordozza a szolgálat terheit, szüksége van cselekedni is kész, a közösség iránt elkötelezett emberekre, akik ráadásul értenek is valamelyest ahhoz a területhez, amelyben felajánlják segítségüket – ebből az elgondolásból indult el 2019 szeptemberében az MEE-ben a gyülekezeti munkatársak képzése.

A hat alkalomra tervezett képzést a járvány miatt a negyedik, 2020. februári együttlét után átmenetileg – végül az előre reméltnél hosszabbra nyúlóan – fel kellett függeszteni. A szervezők próbálták ugyan legalább részben online megvalósítani (pótolni) az elmaradt összejöveteleket, de bebizonyosodott, hogy a személyes találkozás nem, illetve itt sem spórolható meg. Így végül másfél év kényszerszünet után szeptember 18-án, szombaton folytatódhatott a képzés az MEE budapesti, Üllői úti székházában a korábban a képzésre regisztrált és abba bekapcsolódó gyülekezeti tagok felének részvételével.

A jelenlévők szokás szerint Gáncs Péter nyugalmazott püspök, a képzés koordinátora nyitóáhítatával, majd Németh Zoltán, az MEE Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának vezetője előadásával hangolódtak az előttük álló néhány órára, egyszersmind arra a szolgálatra, amelyet vállalni készülnek gyülekezeteikben. A folytatásban munkaágak – stratégia/menedzsment, szeretetszolgálat/diakónia, gyermek-, illetve ifjúsági munka szolgálati területek – alapján külön csoportokban tárgyalták a „tananyagot”.

Gáncs Péter utólagos értékelése szerint örvendetes, hogy mind a négy szakirányon – még ha esetleg csoportösszevonásokkal is, de – folytatódni tudott a megkezdett munka. Bizakodással tekintenek előre, remélve, hogy október 16-án is meg tudják majd tartani a záróalkalmat. A képzés elvégzését igazoló tanúsítványokat úrvacsorás istentisztelet keretébe szeretnék átadni.

A még távolabbi jövőről szólva két célt emelt ki a képzés koordinátora: egyfelől valamiképpen szeretnék tartani a kapcsolatot az első tanfolyam résztvevőivel és így visszajelzéseket is kapni arról, hogyan tudtak az érintettek a lelkészek tényleges segítőtársaivá válni, másrészt újabb kurzust kívánnak indítani, a képzés kínálatát pedig látogatás/lelkigondozás, illetve média szakiránnyal tervezik bővíteni.

A cikk először az Evangélikus.hu oldalon jelent meg. Szöveg: Vitális Judit