Szintet lépni az ifjúsági munkában – Szakmai konferencia a megfelelő hang megtalálásáért

Frissítve: 2023.12.20. 14:30
Beküldte galambos - 2022, november 14 - 18:56
A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottsága és az országos iroda gyülekezeti és missziói osztálya a tavalyihoz hasonlóan közös szervezésű szakmai konferenciát rendezett a gyermek- és ifjúsági munkában szolgáló gyülekezeti munkatársak, hitoktatók és lelkészek számára november 12-én egyházunk budapesti székházában.

A közel hetven résztvevővel zajlott program nyitóáhítatában Pápai Attila gyulai lelkész Jel 12,4 alapján a küldetés komolyanvételére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a fiatalok között végzett szolgálat nem korlátozódik a tudás átadására, hanem a könnyek letörlésére, a lehetőségadásra, az odafordulásra, a személyes kapcsolat elmélyítésére is kiterjed.

Milyenek a fiatalok ma? címmel tartott gondolatébresztő előadást Szűcs Sándor. Az ifjúságkutató, zenész, játéktervező arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a fiatal generációk gondolkodása eltér az idősebbekétől, a különböző gyülekezeti és oktatási alkalmakat ezt figyelembe véve szükséges megtartani. Az előadó kutatásokat ismertetve szólt a fiatalok olvasási szokásairól, az olvasás hiányáról és az ebből következő értelmezési zavarokról, valamint kitért a számítástechnikai eszközök kártékony hatásaira és kockázataira is. Szűcs Sándor elsősorban a példaadást javasolta a résztvevőknek, valamint keresztény témájú könyvklubok indítására, illetve arra buzdított, hogy igyekezzenek játékos módon feldolgozni, átadni a bibliai anyagot. Meglátása szerint a fiatalok eléréséhez szükséges, hogy az egyháznak legyenek professzionális influenszerei, akik az adott korosztály hangján adnak teológiailag megalapozott válaszokat a fiatalokat foglalkoztató kérdésekre.

Az előadásból is kiindulva a résztvevők arra keresték a válaszokat, hogy milyen lehetőségek vannak a fiatalok gyülekezetbe integrálására. A csoportok többek között a zenei alkalmak fontosságára, a személyes megszólításra, az önkéntes feladatokra hívták fel egymás figyelmét, valamint arról is szóltak, hogy építő lenne regionális ifjúsági munkaközösségek elindítása, amelyekben időről időre meg tudnák osztani egymással a szakmai tapasztalataikat.

Az idén nyáron Gyulán megrendezett Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó eredményeiről számolt be Szidoly Roland lelkész, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának gyermek- és ifjúságimunkaág-vezetője, a Szélrózsa Tízek tagja. A találkozó megközelítőleg ezerhétszáz résztvevője többek között huszonöt lelki programon, több mint ötven fórumbeszélgetésen és előadáson, tizenhat keresztény zenekar koncertjén és számos sportrendezvényen vehetett részt. Egyházunk legnagyobb ifjúsági alkalma több mint kétszáz önkéntes szolgálattevő közreműködésével valósult meg, és az is elmondható, hogy hulladékmentes volt. Azon dolgoznak – fűzte hozzá Szidoly Roland –, hogy a Szélrózsa egyre inkább az ifjúsági munka meghatározó arculati elemévé váljon.

A délutáni műhelybeszélgetések résztvevői is izgalmas kérdésekkel foglalkoztak. Grendorf-Balogh Melinda lelkész, egyházunk ifjúsági és gyermekbizottságának elnöke Határokon belül és azokon túl: segédanyag-lehetőségeink az ifimunkában címmel tartott gyakorlati foglalkozást. Nemcsak az ifimunkában használható kiadványokat ismertette, hanem a vizuális művészet és a tanítás kapcsolata is fókuszba került ez alkalommal. A bibliafeldolgozás kihívásaira és lehetőségeire, az önálló és csoportos bibliaértelmezés segítésére kínált kreatív megközelítési módokat Simon Réka büki lelkész, akinek Bibliai kapcsoló című, saját fejlesztésű kártyajátékát szintén a konferencia keretében mutatták be. A generációs kihívásokra, a fiatalok való szót értés fontosságára, a szüntelen tanulás szükségességére mutatott rá interaktív előadásában Németh Kitti bobai lelkész.

A konferencia végén a Fiatalok bevonása a gyülekezeti és önkéntes szolgálatba címmel tartottak záró kerekasztal-beszélgetést Zászkaliczky Anna Eszternek, egyházunk országos irodája kommunikációs referensének moderálásával. Keczkó Szilvia budahegyvidéki lelkész a konfirmandusok ifjúsági csoportba integrálásáról elmondta: gyülekezetükben többek között azért lett kétéves a konfirmációi felkészítő, hogy ne csak tudásátadásra korlátozódjon, hanem a legkülönbözőbb programok által lehetőség legyen a közösség- és gyülekezetépítésre is. Chikán Katalin, a dunakeszi gyülekezet lelkésze szólt a játékos elemekkel felépített hittanoktatás előnyeiről, valamint arra is kitért, hogy az ifjúsággal való foglalkozás alapvetően családok között végzett szolgálat is. Szigethy Szilárd medgyesegyházi lelkész arra buzdította a résztvevőket, hogy már a lehető legfiatalabbakkal is alakítsanak ki kapcsolatot, hogy legyen idő az évek során egymáshoz csiszolódni. A lelkész a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű rendezvényt és az idősek között végezhető szolgálatot kiemelve a fiatalok önkéntes munkába való bevonását ajánlotta.

Cikk forrása: Evangélikus.hu.