Idén is lesz evangélikus udvar a Művészetek Völgye fesztiválon

Frissítve: 2022.10.18. 15:07
Beküldte galambos - 2022, július 25 - 09:42
Ötödik alkalommal tárja tágra kapuit a Tarisznya evangélikus udvar Taliándörögdön, a Művészetek Völgye fesztiválon, hogy kicsiket és nagyokat, családosokat és baráti társasággal érkezőket egyaránt színes programokkal, a beszélgető egyház lelkiségével és legfőképpen krisztusi szeretettel fogadjon. Megnéztük a programot, és válogattunk belőle néhányat ízelítőként.

„A Tarisznya több mint udvar: K.E.R.T.! Kreativitás, elfogadás, relaxáció és találkozás. 2022-ben szeretnénk ízelítőt adni mindabból, amivel egy szépen gondozott kert megajándékozhatja a látogatóját. Magaddal viheted kreativitásod gyümölcseit, felfedezheted saját rejtett kincseidet, lelki-szellemi javakat gyűjthetsz és rakhatsz el télire” – olvashatjuk a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának meghívóját a Tarisznya evangélikus udvarról. De mit is rejt ez a kert, és tud-e oázis lenni a fesztiválforgatagban?

A kertbe érkezéshez két, a Művészetek Völgye helyszínét átszelő programkínálattal találkozhatunk. Idén is lesz egy hat kilométer hosszú, Kapolcsot Taliándörögddel összekötő, kiépített zarándokút, amelynek interaktív állomásai a gyalogláson kívül izgalmas, elgondolkodtató belső utazásra hívnak minden útnak indulót. Az Ararát teremtésvédelmi „e-tanösvény” végigjárásával pedig nemcsak a pusztai vándorlás bibliai történetével bővíthetjük tudásunkat, hanem megtudhatjuk, mire tanítanak a több ezer éves tapasztalatok „a 21. század természeti kihívásai közepette”.

A taliándörögdi evangélikus templom minden reggel napkezdő áhítattal, közös énekléssel, igei üzenettel várja a fesztiválozókat és a helyben lakókat. A templom falai adnak otthont a Láthatatlan színház elnevezésű önismereti lelki zarándokútnak is.

Aki járt már a Tarisznyában, tudja, hogy az udvarba belépve a programokon kívül beszélgetést, megpihenést, a feltöltődés lehetőségét is kínálják a „gazdák” a vendégek számára. Idén sem lesz ez másképp. Babzsákok, társasjátékok, kézműves-foglalkozások, gondolatébresztő, beszélgetést indító feladványok tömkelege invitálja őszinte találkozásra, ön- és társismereti kérdések megvitatására a völgylakókat.

A Művészetek Völgye környezettudatos szellemiségéhez igazodva, a teremtésvédelem jegyében az evangélikusok repoharakkal, sőt újrafelhasználásra indító ötletekkel is készülnek az MEE Ararát Teremtésvédelmi és Ökoteológiai Munkacsoportjának köszönhetően. A templom udvarán az egyház ökumenikus és külügyi osztálya által összeállított két szabadulószobát lehet majd kipróbálni: az egyik az egyházi év ünnepköreire, a másik a Biblia felfedezésére hív.

Lesz meselabirintus is, valamint a nevelési és oktatási osztály és az Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársainak köszönhetően számos „pedagógiai határfeszegetéssel” is megismerkedhetünk. Kipróbálhatjuk magunkat, hogy mennyire tudjuk leküzdeni előítéleteinket – ehhez ad tükröt az Egymásra lépni tilos! elnevezésű emberi jogi, esélyegyenlőségi és a Szociopoly 2.0 interaktív színházi társasjáték.De elmerülhetünk a gyermekjog világában is, nem megkerülve a gyermekbántalmazás kérdését sem.

A programkínálatot természetesen folytathatnánk, hiszen az idei évben is „nagy tarisznyával” készül a Művészetek Völgyére az evangélikus udvar stábja. Szeretettel ajánljuk, hogy ha a fesztiválon jár, keresse fel a barátságos hangulatú, befogadó lelkületű, hívő, a hitet nem gyakorlók vagy keresők számára egyaránt nyitott Tarisznya udvart. Könnyen lehet, hogy egyszer csak azt veszi észre, hogy már az egész délután eltelt, és még mindig ott van, mert valamiért jó ott lenni.

A Tarisznya evangélikus udvar teljes programkínálata itt érhető el.

 

 

A cikk először az Evangélikus.hu oldalon jelent meg.