Világbajnokság Nagyvelegen – Országos evangélikus focitábort szerveztek

Frissítve: 2022.11.23. 13:03
Beküldte galambos - 2022, július 7 - 16:54
Háromesztendőnyi kényszerű szünet után rendezték meg újra az országos evangélikus focitábort az Erős Vár FC és a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának társszervezésében. A június 27-től július 2-ig tartó programra harminchét gyermek érkezett az ország számos pontjáról – Győrtől Pilisig, Budapesttől Sopronig – Fejér megye evangélikus kötődésű falujába, Nagyvelegre.

A Grünfeld Pál Evangélikus Vendégház kitűnő helyszíne volt táborunknak, hiszen az utca túlvégéig kellett csak elmenni a futballpályához, ahol a hét egészében edzéseket tartottunk.

Ahogyan a korábbi táborokban megszoktuk, ennek a hétnek is volt egy tematikája, amely átívelt a közösen eltöltött időn. Ebben az esztendőben a világbajnokság témáját dolgoztuk ki a gyerekekkel, azonban újfajta megközelítést adtunk a kérdéskörnek. Az idén november–decemberben megrendezendő katari világbajnoksággal kapcsolatos problémákat kellett feltárni öt – korábbi világbajnok, patinás válogatottal bíró – ország: Argentína, Brazília, Franciaország, Németország és Uruguay színeiben. Azt a célt tűztük ki a hét elején, hogy az olyan jelenségek miatt, mint a korrupció, a környezetszennyezés vagy éppen az emberi jogok megsértése, ne a közel-keleti arab emírség legyen a házigazdája a vébének.

A sajátos megközelítés által a gyerekeknek lehetőségük volt egyrészt belelátni a világbajnokság szervezésének összetett folyamatába, másrészt megismerkedhettek az általuk képviselt országok történetével, értékeivel és futballjával. A hét során minden csapat kidolgozott egy adott problémakört, melyet később – különböző játékos tárgyalások során – feltárhattak Katar és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) „képviselőinek”.

 

A teljes cikk az Evangélikus.hu honlapon olvasható.