Ökumenikusan az ifjúság közötti szolgálatról – Ifivezetők számára tartottak képzést

Frissítve: 2023.12.20. 14:29
Beküldte galambos - 2023, március 24 - 09:36
Közel négyszáz résztvevővel zajlott háromnapos ökumenikus képzés az Ifjúságépítők Alapítvány szervezésében március 17–19. között Budapesten, a Rózsakerti Demjén István Református Gimnáziumban. A református, evangélikus, baptista és anglikán ifivezetők megismerhették egymás jó gyakorlatait, de nemcsak az ismeretgyarapításra, a szakmai fejlődésre, hanem a lelki feltöltődésre is kiváló lehetőséget kínált az együttlét.

 

„Az Ifjúságépítők Alapítvány célja, hogy a Kárpát-medencében ökumenikus szinten összefogja az ifjúsági munkát. Ifivezetőket hívnak képzésekre, szakmai segítséget ajánlanak fel, segédanyagokat kínálnak számukra. A mostani konferencia és az évközi alkalmak ezeken túl kiváló lehetőséget nyújtanak a tapasztalatcserére és a kapcsolatépítésre is” – mondta el Szidoly Roland lelkész, egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának gyermek- és ifjúságimunkaág-vezetője, a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó szervező csapatának vezetője, az ifivezető-képzés evangélikus vezetőségi tagja. – Különleges élmény volt megtapasztalni, hogy a jelenlévők többsége húsz és harminc év közötti egyetemista ifivezető, és sok az ifjúsági lelkész is.”

A konferencián jelen lévők fele először volt részese a képzésnek.

Többirányú megerősítés

A programokkal kapcsolatban a lelkésztől megtudtuk, hogy három csoportban – kezdő, haladó és pro – tartottak „sufnitalkokat”, műhelyfoglalkozásokat és fórumbeszélgetéseket. Így ki-ki megtalálhatta a maga szakmai előéletének, tapasztalatának megfelelő alkalmakat, amelyeken elmélyíthette a tudását, új impulzusokra tehetett szert. A fő előadásokon – amint a szervezők honlapján (ifivezetokepz.es) olvasható – a résztvevők találkozhatnak dicsőítéssel, bizonyságtétellel is, ilyenkor a felfrissülés, lelki megújulás kerül a középpontba.

A képzés témáját idén az „egység – egy test” gondolata adta: egység a misszióban, a felekezetek között és a munkában. A fórumbeszélgetésekről és a műhelymunkáról Szidoly Roland elmondta, hogy társadalmi és szakmai-módszertani kérdéseket egyaránt megvitattak. „Számos igei fókuszú előadás is elhangzott, de foglalkoztunk az isten-, a pár- és a szülő-gyermek kapcsolattal egyaránt.”

Ökumenikus perspektíva

Az ökumenikus együttlét arra is kiváló lehetőséget kínált, hogy a résztvevők megismerjék egymás jó gyakorlatait, és merítsenek belőlük. Szidoly Roland szerint evangélikus közösségeink számára tanulság lehet, hogy más felekezetekben az ifjúsági szolgálat hálózatosan, több civil szervezettel együttműködve zajlik.

„Nálunk ma még kevés olyan gyülekezet van, ahol az ifivezetők nem a lelkészek, hanem egyetemista fiatalok – fejtette ki a lelkész. – Baptista és református testvéreinknél mára bevett gyakorlat, hogy az ifjúsági közösségeknek nem vagy nemcsak a lelkész a vezetőjük, hanem olyan fiatalok, akik az ifjúsági körökből kinőve képzésekre jártak. Ilyenre nálunk leginkább a gyermekbibliakörökön és a vasárnapi iskolák esetében van példa.”

A gyermek- és ifjúságimunkaág-vezető elmondta: egyházunk gyülekezetimunkatárs-képzése ezt a szolgálati utat hivatott támogatni, illetve hogy az idén, a konfirmáció és az elköteleződés évében – többek között – a gyülekezeteken belüli szolgálat kerül a fókuszba. A konferenciával kapcsolatban Szidoly Roland kiemelte: „Idén először ökumenikus úrvacsorás istentisztelettel zárult az alkalom, ez tovább erősítette az egységet a résztvevők között.”

Evangélikus előadók

A konferencián több evangélikus előadó is közreműködött. A második nap fő előadását Simon Réka, a Büki Evangélikus Egyházközség lelkésze, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) doktorandusza tartotta a felekezetek közötti egységről. Németh Kitti bobai lelkész a táborozással, táborszervezéssel, Nagy Szabolcs budahegyvidéki lelkész, az EHE doktorandusza a Biblia-fókuszú ifjúsági munkával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Sefcsik Zoltán szekszárdi lelkész a Boldog vagy az istenkapcsolatodban? című pódiumbeszélgetésnek volt részese, míg Szidoly Roland az ifivezetés kihívásairól és lehetőségeiről osztotta meg a tapasztalatait ökumenikus beszélgetésben.

Szolgált a képzésen a Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség Új Teremtés együttese is, egyházunk országos irodájának gyülekezeti és missziói osztálya és a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó szervezőcsapata pedig közös standon mutatta be a találkozót, valamint az ifjúsági munkát segítő, az ifjúság számára készített evangélikus kiadványokat.

A konferencia résztvevői jó szívvel adakoztak is. A befolyt összeg a Kárpátaljai Második Esély Misszió Beregszászban épülő gyülekezeti ház munkáit segíti. A képzés regisztrációs díjának tizedét a szervezők a Kemeneshőgyész–Magyargencsi Társult Evangélikus Egyházközség számára ajánlották fel.

A cikk eredetileg az Evangélikus.hu honlapon jelent meg. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Petrás Csaba

 

Cimkék: