A konfirmáció és elköteleződés éve

Frissítve: 2024.01.16. 10:59
Beküldte galambos - 2023, január 24 - 16:23
A konfirmációt és az elköteleződést állítja középpontba a Magyarországi Evangélikus Egyház 2023-ban. A tematikus év igéje Pál apostol Filippiekhez írt leveléből szól hozzánk: „Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

A konfirmációs felkészítés célja elsősorban a fiatalok élő Krisztus-hitre és vallástételre való segítése, valamint a tanítványi és gyülekezeti élet felé történő elköteleződés támogatása. A célhoz vezető utak azonban nagyon sokfélék, és különféle gyakorlatot mutatnak egyházunkban. A meghirdetett tematikus év segítséget szeretne nyújtani ahhoz, hogy a többféle jellegű, lelkiségű, hátterű, helyzetű és méretű gyülekezetek egyaránt be tudjanak kapcsolódni a programba, és gazdagodjanak általa. Ugyanakkor a program része, hogy a tartalmi, módszertani, megújulási lehetőségek tekintetében megpróbáljuk harmonizálni, egy irányba terelni a különféle utakat, anélkül, hogy csorbát szenvednének a helyi szokások, jellegzetességek.

A konfirmáció rendszerint egy adott korosztályhoz (a 12–14 éves fiatalokhoz) kapcsolódik, de azt is látjuk, hogy az elhívás és az elköteleződés generációkon átívelő lehetőség, Isten ajándékba adott kegyelmének bármikor megtapasztalható kifejeződése. A konfirmáció kérdéskörének ez a nagyobb összefüggésekben történő vizsgálata, az Isten színe elé történő megérkezés lehetősége már a keresztség eseményében elkezdődik, majd a családok központba helyezésével folytatódik és kiteljesedik, hiszen a konfirmandus nem egyedül, hanem a családjával érkezik el életének ehhez az állomásához. A családok, a szülők feladata, sőt felelőssége is aktív jelenlétet igényel a lelki építkezés folyamatában, különösen a konfirmáció előtti és alatti években. A felnőttkonfirmáció megvalósulása pedig az evangélium feltételek nélküli megszólító erejének és hatásának szép példája.

A konfirmációval kapcsolatban mindig figyelembe kell venni a több évszázados gyakorlatot, a hagyományt, a konfirmandusok különböző hátterét, sőt a serdülőkor identitásbizonytalanságát és a hitfejlődés kérdéseit is, de egyre inkább előtérbe kerül, hogy a tradicionális konfirmanduscsoportok elmozduljanak az érdeklődésen, a közös hittapasztalatokon, az önálló döntésen és az elköteleződésen alapuló csoportformálódás irányába.

Mindebből következik, hogy gyülekezetépítési és gyülekezetpedagógiai szempontból elválaszthatatlan a konfirmációtól az elköteleződés kérdése. Ez egyházunk és gyülekezeteink jövője, de akár a lelkészutánpótlás szempontjából is keresztény reménységünk, amelynek kifejezésére és közösségi megélésére a tematikus évben elsősorban a konfirmáció (mint személyes döntés, hitbeli fejlődés, tanulás, hitvallásosságra indítás, közösségépítés) kapcsán nyílik lehetőségünk.

A közös gondolkodás, a gyülekezetek mindenkori konfirmanduscsaládjai, a lelkészi karnak a konfirmáció témájában való segítése és támogatása, adott esetben a konfirmáció kérdésében történő paradigmaváltás érdekében a 2023-as évben a lelkészeket, családokat, konfirmációra készülő fiatalokat, frissen konfirmáltakat, jubiláns és bármikor örömmel emlékező konfirmandusokat számos kiadvány, programjavaslat, terv és találkozó várja majd.
 
A konfirmáció és elköteleződés éve meghirdetéséről a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) XI. Zsinatának 2022. május 27-ei ülésszakán született döntés. A tematikus év tartalmi kidolgozásával Pángyánszky Ágnest, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) adjunktusát, a gyakorlati intézet vezetőjét és Keczkó Szilviát, a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség lelkészét, az EHE doktoranduszát bízták meg. A kezdeményezést az MEE Üllői úti székházában dolgozó munkatársak 2023. január 9-ei újévi istentiszteletén indították hivatalosan is útjára.

Jubiláns konfirmandusok ünnepi istentisztelete

A már konfirmáltak számára a konfirmáció szép emlék, sok gyülekezet szervez jubiláns konfirmációi találkozókat. Ehhez készítettünk egy liturgiát, amelyet szabadon felhasználhatnak a gyülekezetek ünnepléskor. A liturgia innen tölthető le és a gyülekezeti hagyományokhoz és létszámhoz alkalmazkodva szabadon formálható.

Az MEE Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztályától ezen a linken kérhetnek ingyenesen emléklapot, amelyet ajándékba tudnak adni a jubilálóknak.

Közös imádság az ország minden tájáról

Hívjuk egyházunk gyülekezeteinek konfirmandusait, hogy február egyik vasárnapjának istentiszteletén vegyenek részt a záróimádság szolgálatában. Osszák fel egymás között a csatolt fájlban található imádságot, szolgáljanak ezzel az istentiszteleten, és készítsenek erről a szolgálatról egy videófelvételt. A beküldött anyagokból a későbbiekben összállítunk egy rövidfilmet, amelyet megosztunk majd egyházunk honlapján és YouTube-csatornáján.

Az imádság szövege erről a linkről tölthető le és a gyülekezeti hagyományokhoz és létszámhoz alkalmazkodva szabadon formálható.

A videót az alábbi paraméterek szerint várjuk:
    felbontás: min. 1920 x 1080 pixel (full HD),
    képarány: 16:9,
    formátum: álló (vertikális),
    fáljtípus: MPEG-1 (.mpg vagy .mpeg); MPEG‑4 (.mp4 vagy .m4v); MOV; AVI.
A beküldés határideje: 2023. március 12. A videókat ezen a linken feltöltve várjuk, a fáljnévben pontosan megjelölve a gyülekezetet.

Grafikai anyagok

A konfirmáció és elköteleződés évéhez kapcsolódó, szabadon felhasználható grafikai anyagok itt érhetők el.

Korábbi cikkeink a témában