Több vagy, ha adsz! – Veszprémben nyitották meg a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciót

Frissítve: 2024.10.11. 15:04
Beküldte galambos - 2024, október 11 - 15:03
Időnkből, erőnkből, tehetségünkből, Isten szeretetéből adhatunk mi is másoknak – mondta Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció október 10-ei országos megnyitóján a veszprémi Padányi Katolikus Iskolában.

A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a háromnapos önkéntes programot, amely lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megszokott környezetükből kilépve megtapasztalják a másokért végzett szolgálat örömét. A hetvenkét óra célja, hogy középiskolások és egyetemisták ott segítsenek, ahol szükség van rájuk, többek között szociális, ökológiai, fejlesztő feladatokat végezhetnek.

A „Több vagy, ha adsz!” mottójú országos akció megnyitóját Veszprémben tartották, ahol Szemerei János püspök a munkáról és a szeretetről beszélt. Van olyan munka, amely sok küzdelemmel és fáradsággal jár, de a hiábavalónak látszó munkának is lehet értelme, ha szeretettel végezzük, ha áldozatot hozunk másokért, és abból adunk, amink van. A szeretet folytatása annak, amit Istentől kaptunk, utalt a püspök János apostol szavaira.

A megnyitón köszöntőt mondott Gaál Richárd, a százhetven éves Padányi Katolikus Iskola igazgatója, Szabó János Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese és Darnai János, a Veszprémi Főegyházmegye ifjúságpasztorációs referense, az intézmény lelki igazgatója, aki kiemelte, hogy nemcsak tervezni kell a közösségi munkát, de akcióba is kell lendülni. Veszprémben a diákok többek között a temetőben és a katolikus kollégium kertjében takarítanak majd, és levendulazsákot készítenek.

Nagy-​Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a közösségben végzett önkéntes munka jelentőségét hangsúlyozta, és bejelentette, hogy pár hét múlva önkéntes pont nyílik Veszprémben.

Az országos akciót Kovács-​Czopf Ágnes, a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű program főkoordinátora nyitotta meg. A szervezők remélik, hogy az elmúlt évhez hasonlóan legalább kilencezer fiatal csatlakozik a segítségnyújtáshoz.

 

(Forrás: Evangélikus.hu, szöveg: Balla Mária, fotó: Adámi Mária)

Cimkék: