Őrimagyarósdi betlehem

Frissítve: 2015.02.06. 12:44
Beküldte galambos - 2015, február 6 - 12:44
Őrimagyarósd – Advent első vasárnapján sötétedéskor gyulladtak ki az őrimagyarósdi evangélikus templom előtt felállított betlehemi jelenetet megvilágító fények. Idén az Őrimagyarósdi Evangélikus Egyházközség nyerte el a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályja által felajánlott, kültéri betlehembe szánt bábfigurákat. Az ünnepélyes átadásra és a közös ünneplésre 2014. november 30-án, vasárnap délután négy órakor került sor, melyet szeretetvendégség, családias hangulatú beszélgetés követett a gyülekezet táborhelyének ebédlőjében. /Szöveg: Pethő-Udvardi Andrea, fotó: Gérnyi Norbert; evangelikus.hu/

Advent első vasárnapjának előestéjén tervezett helyére, a falu központjában található templom elé került a fényárban pompázó házikó, melyet egy helyi fiatal presbiter, Gérnyi Zoltán készített. A házikó nem állt sokáig üresen, hiszen másnap kora délután megérkeztek messziről jött lakói, a gyönyörű anyagokból, igényesen elkészített bábok (hat nagyobb és két kisebb), melyek Pomuczné Domanovszky Éva alkotásai, és Tótkomlósról érkeztek az Őrségbe.

A betlehem előtt megtartott ünnepen Pethő Attila, helyi lelkész köszöntő szavai után a gyülekezet kamarakórusának előadásában két szólamú adventi és karácsonyi énekek csendültek fel. Ezt követően a legkisebbek, óvodás és kisiskolás gyermekek áhítattal és csillogó szemekkel szavalták el verseiket. A Gyülekezeti és Missziói Osztály képviseletében Németh Zoltán, osztályvezető vett részt az ünnepségen, akinek adventi gondolataival hangolódhattak a jelenlévők az alkalom üzenetére. Az ünnepi hangulatot Völgyessy Szomor Fanni által tolmácsolt népdalok tették teljessé.

Az egészen kicsi gyerekekkel együtt a nagyjából félszáz ünneplő meghatódva nézte a betlehemi történet bábokkal megformált szereplőit, hiszen a falu első kültéri betleheme szívet melengetően szép. Öröm arra gondolni, hogy a gyönyörű jelenet mostantól Vízkeresztig minden egyes nap jelenlétével jelzi az előtte megállónak, és az arra utazónak egyaránt, hogy ünnepi időszakba léptünk, várakozunk, reménykedünk, befogadunk és elfogadunk. A korán kelőknek és a későn hazatérőknek is fényével mutatja az utat. Az utat a jászolhoz, az utat a Megváltóhoz.

 

Képek ITT.