„Ettől lesz igazán advent az advent” – Közösséget formáló adventi alkalmak a Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében

Frissítve: 2017.04.24. 15:58
Beküldte galambos - 2016, december 12 - 08:47
„Kezdeményezéseink célja a lelkészek, gyülekezetek segítésén túl a misszió” – fogalmaz Németh Zoltán osztályvezető. Adventi estékkel és betlehemesek állításával is segíti a gyülekezeteket az Országos Iroda.

Az MEE Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályának fő célja, hogy a lelkészeket és a gyülekezeteket segítse. Ennek köszönhetően évről évre különböző programok szervezésével és koordinálásával, számos, ifjúsági és idősebb generációnak szóló kezdeményezéssel, lelkészeknek és gyülekezeti munkatársaknak készülő kiadványokkal és szupervízióval is igyekeznek az ott dolgozó munkatársak a gyülekezeti életet színesíteni és megerősíteni. Az adventi időszakban két gyülekezetépítő és missziói kezdeményezéssel ismét több egyházközséget is segítenek az osztály munkatársai.

Adventi esték – a meghitt, Istenre és egymásra figyelő együttlét lehetősége

„Meghittséget és az együttlét örömét kívánjuk az egyes gyülekezetekbe vinni. Minden évben változatos, többnyire a Bibliából vett idézetekre épülő saját szövegeket mondunk” – hallottuk Balogh Évától az adventi estékkel kapcsolatban. Az evangélikus lelkésznő hozzátette, hogy az esteken Németh Zoltánnal közösen meditációkat mondanak, míg Völgyessy Szomor Fanni énekkel színesíti és mélyíti az együttlétet. A kezdeményezés ötletével kapcsolatban Balogh Évától megtudtuk, hogy „A nagyobb gyülekezeteknek mások a lehetőségeik, ők sokszor tudnak önálló programokat szervezni. Kisebb gyülekezetekben, szórványokban kevesebb adventi és gyülekezeti alkalom szokott lenni. A mi sorozatunk ezeket a helyeket helyezi előtérbe. Azt gondoljuk, hogy a kisebb gyülekezetek ugyanolyan fontosak, ezért mi magunk megyünk, hogy az adventben az örömhírről beszéljünk.” Németh Zoltán kiemelte, hogy a sorozatot a gyülekezetnek szánt olyan ajándékként tekintik, ami egyszerre szolgálja a gyülekezetépítést és a missziót. Az Adventi estékkel kapcsolatban az osztályvezető elmondta: „Rendezvényeinknél, kezdeményezésinknél azt nézzük, hogy miben tudunk a gyülekezeteknek segíteni. Az adventi sorozattal az egyes gyülekezetre figyelünk. Olyan esttel készülünk, mely közösségi élményt, elmélyedési lehetőséget, azaz valós segítséget is nyújt.” Balogh Éva gyülekezeti referens az együttlét fontosságát hangsúlyozta: „Az Adventi estékhez általában szeretetvendégség is tartozik, mely módot ad a gyülekezeten belüli beszélgetésre, a találkozásra, az együttlét örömére is.” Németh Zoltán személyes élményét is megosztotta: „A közösség megélése, az együttlét öröme és a gyülekezeti szolgálat nagyon fontos nekünk is. Ettől lesz nekünk is igazán advent az advent.”
Az Adventi esték sorozatot eddig idén Csepelen, Csabacsüdön, Csőváron, Budakeszin, Kétbodonyban, Kemeneshőgyészen, Pitvaroson, Keszthelyen és Őrbottyánban adták elő.


 

Betlehemesek, avagy újabb találkozási lehetőség a településeken

A gyülekezetek összefogására építve a tavalyi évhez hasonlóan, idén is az ország több településén, az adventi időszakban újabb betlehemeket állítanak fel. Az ember nagyságú bábokat a Gyülekezeti és Missziói Osztály megbízásából Pomuczné Domanovszky Éva készítette el, viszont a házat idén is a fogadó gyülekezet tagjai építették. „A kezdeményezés elsődleges célja, hogy segítsük a lelkészeket és gyülekezeteket, hogy olyan új lehetőséggel tudják advent lényegére felhívni a figyelmet, mely fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólít” – mondta Németh Zoltán. Az evangélikus lelkész kitért arra, hogy a betlehemeseket minden esetben a templom előtt, vagy a település valamelyik frekventált helyén állítják fel, hogy az advent üzenete minél több emberhez eljuthasson. „Osztályunk kiemelt figyelmet fordít a megszólításra. Ez egyrészt a gyülekezetek számára érthető, hiszen nekik kínálunk lehetőségeket, de kezdeményezéseink hatására is igaz. Igyekszünk ugyanis olyan programokat, kezdeményezéseket kínálni, melyek nemcsak a gyülekezet tagjaiban, hanem az érdeklődőkben, a felekezethez nem tartozókban is pozitív benyomást keltenek, azaz missziós céllal bírnak” – fogalmazott az osztályvezető. Az előző évben felállított betlehemesek mutatják, hogy a hatás ténylegesen nem marad el, ugyanis a különböző településeken élők gyakran zarándokoltak el, hogy megnézzék a betlehemest, vagy részt vegyenek a gyülekezet által a betlehemes köré szervezett rendezvényeken. „A kültéren felállított betlehemes jó lehetőség arra, hogy ott külön adventi programok, koncertek, áhítatok, gyermekeknek szóló alkalmak legyenek, mellyel az adott közösség lakóit meg lehet szólítani, egyúttal sokakhoz el lehet juttatni advent igazi üzenetét” – mondta Németh Zoltán. Az idei évben Alsóság, Balassagyarmat, Békéscsaba, Cegléd, Fancsal, Kissomlyó, Mór, Nagycserkesz, Nyáregyháza és Óbuda településekre kerülnek új betlehemesek.

Az Adventi esték további előadásai:

Decenber 14., szerda: Kissomlyó 18.00
December 15., csütörtök: Gyón 17.00
December 16., péntek: Súr 17.00
December 20., kedd: Kölesd 16.00