„Meríts erőt!” – Lelkésznő-találkozót tartott a Gyülekezeti és Missziói Osztály

Frissítve: 2015.02.06. 12:35
Beküldte galambos - 2015, február 6 - 12:35
Budapest – A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében 2014. november 28-án lelkésznők és teológiát végzett nők számára tartottak találkozót az Evangélikus Hittudományi Egyetem kápolnájában. Az alkalom fókuszába a női lelkészség speciális kérdései és a lelki erőforrások kerültek. /evangelikus.hu/

Különleges alkalomra gyülekezetek össze lelkésznők, teológiát végzett nők és nyugállományban vagy rendelkezési állományban lévő nők az Evangélikus Hittudományi Egyetem kápolnájában. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztályának szervezésében ugyanis számukra kívántak találkozási, töltekezési lehetőséget kínálni. Mondhatjuk, hogy ez a nap a női szolgálattevők napjává változott, hiszen a találkozó fókuszában a női szolgálat és az ahhoz szükséges erőforrások álltak.

A jelenlévőket Balogh Éva gyülekezeti referens, az alkalom szervezője és ötletgazdája köszöntötte, majd Völgyessy Szomor Fanni énekelt. Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Teológus Otthon lelkésze áhítatát követően rövid ismerkedésre, bemutatkozásra került sor. Ezt követően Zsednai Józsefné tartott interaktív előadást Lelki erőforrásaink címmel. A várpalotai gyülekezet lelkésznője beszédében kitért arra, hogy „nem az a baj, ha gyengék vagyunk, a gyengeség fontos emberi tényező, hanem az, ha elzárkózunk az elől, aki a gyengeségeinket a kegyelem által erővé tudja formálni.”

A jelenlévők újszövetségi női példákon keresztül beszélték át többek között a kitartás, a bocsánat, a jó helyen keresés, a bizalom, a helyes értékrend, vagy a valaki miatt való tenni akarás készségeit, melyek ugyancsak erőforrások lehetnek. Az előadás és a beszélgetések lehetőséget adtak arra is, hogy a női lelkészség körüli örömök és nehézségek előkerülhessenek. Így többek között megfogalmazódott az is, hogy addig, amíg Nyugat- vagy Észak Európában a női lelkészség elfogadottsága mára természetesnek tűnik, addig Magyarországon ez még egy újnak számító, néha a gyülekezeteket és lelkésznőket egyaránt próbára tevő feladat. Így a jó és esetenként kellemetlen tapasztalatok megosztása segítséget nyújtott a jelenlévőknek ahhoz, hogy saját helyzetükben megerősítést kapjanak, valamint a tapasztalatcsere által „felvérteződjenek” az esetleges kellemetlen megnyilatkozásokra is. A kellemes hangulatban zajló nap „…és erőink összefolynak” címmel víz-liturgiával zárult. Balogh Éva szervezőtől megtudtuk, hogy a Gyülekezeti és Missziói Osztály részéről elhatározás van arra, hogy a találkozó ne egyszeri alkalommá váljon, hanem jövőre ismételten megszervezésre kerüljön.