A közösség öröme – Tarisznya evangélikus udvar 2018

Frissítve: 2018.08.01. 10:10
Beküldte galambos - 2018, augusztus 1 - 10:10
„Itt az ember megpihenhet, új ismereteket szerezhet, és megismerheti az egyház gondolkodását. Jó itt lenni!” – fogalmazott egy fiatal látogató a Tarisznya evangélikus udvarról a Művészetek Völgyében. A gyülekezeti és missziói osztály által működtetett udvarba a fesztivál idején több mint ötezer látogató tért be.

Különleges élmény, amikor az egyház úgy válik láthatóvá, hogy nem direkt módon fordul az érdeklődők felé, hanem lehetőséget teremt arra, hogy a látogató tegye fel életével, hitével, Istennel kapcsolatos élményeit. A Tarisznya evangélikus udvarban ezt lehetett átélni: olyan találkozások jöttek létre, amikor a fiatalok és idősek egyaránt elkezdtek önmagukkal, Istennel és az egyházzal foglalkozni.

A legkisebbektől a nyugdíjasokig minden generáció megfordult és örömét lelte a taliándörögdi Tarisznya evangélikus udvarban.

A fiatalok arcfestésen, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a fiatal felnőttek, középkorúak és idősebbek egyházi kvízeket tölthettek ki, beszélgetéseket folytathattak lelkészekkel, valamint kipróbálhatták a külügyi osztály által működtetett reformációi szabadulószobát.

Népszerű program volt az oktatási osztály közreműködésével a szervezők által szülőknek és gyermekeknek szóló élménypedagógiai foglalkozások és készségfejlesztő játékok segítségével bemutatott, Polgár Judit által kifejlesztett és számos evangélikus oktatási intézményben működtetett Sakkpalota program is, míg sokan a Jelenlét Műhely Egyesület láthatatlan színházán vettek részt.

Az evangélikus udvar folyamatosan keresett látványosságává vált a templom mögött felépített életút-labirintus. Az útvesztő koncepciója, hogy az élet különböző eseményein keresztül és bibliai igék, irodalmi idézetek és különleges feladatok révén segítséget nyújtson az önismerethez, az egyes életkori kérdések megismeréséhez és az Istennel való találkozás lehetőségéhez.

(Az életút-labirintusról később külön interjút olvashatnak Balogh Évával.)

A játékos foglalkozásokon, egyházat bemutató ismeretterjesztésen túl az udvarban mindennap áhítatot tartottak, vasárnap pedig istentiszteleten vehettek részt a helyi gyülekezet tagjai és a Művészetek Völgye fesztiválozói.

A személyes és közösségi beszélgetésekre épülő udvar lehetőséget teremtett arra, hogy a hívő, illetve egyház iránt érdeklődő fesztivállátogatók megismerkedhessenek az evangélikus egyházzal, valamint feltehessék a hitről, életről, mindennapokról szóló kérdéseiket. Az evangélikus udvarba betérők közül többen is jelezték, hogy a tavalyi jó élmény miatt jöttek vissza, mert tudják, hogy a Tarisznya udvarban jó a hangulat, közösségi élmény vár rájuk, az egyház nyitottságát tapasztalták meg.

Mindezt jól jelezte egy fiatal pártól érkező visszajelzés, akik az udvarba betérve elmondták, hogy ők egyik felekezethez sem kötődnek, ugyanakkor szívesen beszélgetnének lelkésszel. A pár nemcsak beszélgetést folytatott, hanem végigment a labirintuson, majd a fesztivál egyik legnagyobb koncertjéről is lemondott, hogy folytatódhasson a párbeszéd. Mindezt azért, mert fontossá vált számukra, hogy együtt gondolkodhassunk Istenről, életről és halálról, az életről…