Lezajlott a 72 óra kompromisszum nélkül

Frissítve: 2015.12.09. 15:52
Beküldte galambos - 2015, október 15 - 11:11
Idén október 8-11-e között rendezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül társadalmi akciót, mely fiatalokat és idősebbeket mozgósít egy, a társadalmi kérdésekre nyitottabb és cselekvő jövőért. Az alábbiakban a gyülekezeteinkből érkező beszámolókat adjuk közre. (forrás: evangelikus.hu, 72ora.hu)

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes akcióban országszerte több, mint 8000 önkéntes 290 projekten végzett ökológiai, társadalmi és közhasznú munkát, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék környezetüket, és példát mutassanak: közösen, összefogva egymásért jobb lehet a világ. Nem csak 72 órára.

2015. október 8-ával indult el a 72 óra kompromisszum nélkül akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, Budapest főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A 72 óra rendezvénnyel kapcsolatban Jakab Rita, az Ökumenikus Ifjúsági Projektiroda (ÖKI) vezetője elmondta, hogy az önként, közösségben, másokért három olyan szó, amely több ezer fiatal által vált valóra és tettekre ebben az elmúlt három napban. „Hisszük, hogy előreviszi társadalmunkat minden olyan ügy, amely mögé egy szívvel tud beállni mindenki, vallási, és politikai hovatartozástól függetlenül.”

A 72 óra, ahogy az egyik helyi koordinátor nyilatkozott - azért nagyszerű, mert az önkéntességet észrevétlenül a napi rutin részévé teszi. Vecsei Miklós H. színész, a 72 óra idei fővédnöke a három napban részt vett az országjárásban, és különböző projektekben segített az ország különböző pontjain. „Az országjárás során megható volt tapasztalni, hogy ez az ember és ember közti kapocs működik.”- mondta. Dr. Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a 72 órával kapcsolatban a következőt nyilatkozta:. „A nemzet jövője azon múlik, hogy a társadalom tagjai felelősségtudatból és nagylelkűségből segítenek egymásnak. Egy ilyen projektben az emberek megnyílnak és egymásra találnak.” Dr. Bogárdi Szabó István püspök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint „Ami mindenkié, az senkié.- szólt a mondás, és ennek folytán rengeteg dolog elpusztult. Fordítsuk meg a mondást: Ami a miénk, az lehet mindenkié, és ahogy a 72 óra résztvevői tegyük bele a lelkünket, mély meggyőződésünket. Egy ország akkor lesz boldog, ha jólelkű emberek viszik előre.” Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke elmondta, hogy a 72 órában résztvevő fiatalok kompromisszum nélkül jelentik ki, hogy Itt vagyok!. Nincsenek feltételek, együtt és összefogva segítenek a rászorulóknak. „A teremtett világ az otthonunk, amiért felelősek vagyunk. Mi idősek tanulhatunk a fiataloktól, akik megmutatják, hogy ez a jó ügy egy életforma, és nem csak 72 órából áll.”

Az akció nyolcéves története alatt közel 50 000 fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen több mint 2 000 közhasznú projektet hajtottak végre. Idén Magyarország mind a 19 megyéjében, a fővárosban és Erdélyben együttesen több mint 8000 fiatal segédkezett különböző szociális projektekben. „Szerepelt közte gyermekvigyázás, idősekkel és betegekkel való foglalkozás, a Máltai Szeretetszolgálatnál liszt kimérés, míg a szombat délutáni fő projektünk idén a városrészben tartott szemétszedő-kommandó, illetve a játszótéren lévő fal lefestése volt, amire kedden majd az ovisok fognak festeni” - mondta a Bács-Kiskun megyei koordinátor. Baranya megyében Dr. Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye vezetője hangsúlyozta, hogy az önkéntesség az első lépés egy jócselekedet megtétele felé: „Az önkéntesség elköteleződést jelent. Ez a program segíteni akarja azt, hogy a bennünk lévő jót mások javára tudjuk fordítani. Fura társadalomban élünk: sokan elvárják, hogy jó történjen velük, elvárják, hogy körülöttük rend legyen. Nem jönnek rá, hogy ez leginkább rajtuk múlik”. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az önkéntesek örömmel élték át a három napot, és idén valóban sikerült jobban kihangsúlyozniuk a program ökumenikusságát. Csongrád és Fejér megyében is nagy erőkkel vettek részt a fiatalok a közösségi munkában. Többek között erdőt takarítottak, sírkerteket tettek rendbe, Nappali melegedőkben segítettek hajléktalan embereknek, iskolák és óvodák udvarát, kerítését és játékait újították fel.

Győr-Moson-Sopron megyében Győr városa mellett egyházmegyei szinten, több száz fiatallal bekapcsolódott a programba még Sopron és Agyagosszergény is. Főként szociális intézményekbe érkeztek önkéntesek, ahol a program idősekkel való találkozás, beszélgetés, és udvarrendezés volt. Hajdú-Bihar és Heves megye önkéntesei közül sokan sírokat tettek rendbe, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében Balog Zoltán az EMMI minisztere levélben köszöntötte a szolnoki fiatalokat. Kállai Mária kormánymegbízott asszony indította útjára a csapatokat. Jó hangulatban telt az akció, sok örömet szerezve a résztvevőknek és a város lakóinak.

Komárom-Esztergom megyében idén hét településen, köztük Tatabányán számos projekt valósulhatott meg: iskolákban, óvodákban kerítés és fajátékok festése valamint udvarrendezés. Játszóterek felújítása és az idősek otthonában való zenei szolgálat a szépkorúaknak. Nógrád megyében az önkéntesek csoportjai ajándékokat készítettek az idős emberek számára, majd felnőtt kíséretével meglátogatták a falukban élő idős embereket, elbeszélgettek velük és elvégezték a házkörüli munkákat. Pest és Somogy megyében is városszépítő programok zajlottak a három napban. Utóbbi megyében az önkéntesek Zákánynál, a határ és a vasútállomásoknál ott hagyott szemetet szedték össze. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az önkéntes fiatalok a környezetszépítő feladatok mellett, például állatmenhelyen is segédkeztek az elhagyott állatok etetésében, és besegítettek további munkákban is.

Tolna, Vas és Veszprém megyében is sok festék fogyott a kerítés és padfestési munkálatok alatt. Zala megyében Keszthely először kapcsolódott be a programba, és rögtön közel 200 fiatal csatlakozott az akcióhoz. A keszthelyiek életmódját dohányzásellenes kampánnyal, valamint önkéntességről szóló előadásokkal igyekezték a szervezők pozitív irányba terelni, a diákok kötődését pedig városismereti versennyel és kiállítás-szervezéssel próbálták elmélyíteni. Idén Kolozsvár is több önkéntes csoporttal kapcsolódott be az eseménybe, amely során többek között gondozatlan kerteket tettek ismét a köz számára széppé.

2015. október 11-én koraeste minden megye, a fővárossal egyetemben megtartotta záró rendezvényét, amely a csapatok vezetőinek élmény beszámolóját foglalta magában, emellett pedig a háromnapos munkát kiértékelték, és megosztották egymással tapasztalataikat.

A 72 óra idén is kompromisszumok nélkül irányította rá a figyelmet az összefogás erejére és arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktív és tudatos résztvevői legyenek a közösségi- és társadalmi életnek. A program során a résztvevők a közösségben végzett munka örömével gazdagodtak és a másokon való segítés öröme töltötte be őket, amely nem csak 72 órára szól.

 

 

Kaposvár

Kaposváron immár negyedik éve szervezi az akciót az evangélikus gyülekezet, Pongráczné Győri Boglárka lelkésznő vezetésével. Idén is sok fiatal és idős érkezett, hogy templomtakarítással, festéssel és a templom körüli utcákon szemétszedéssel járuljanak hozzá az önkéntesség népszerűsítéséhez és a környezet, Kaposvár belvárosának szebbé tételéhez. A munka végén közös ebédre és beszélgetésre került sor, majd kiosztásra kerültek az ajándék sapkák, melyek a résztvevők számára kedves emléket jelenthetnek az önkéntes napról.

 

Péteri

Rendbe tették az önkéntesek a péteri evangélikus templom előtti parkot és az ott lévő történelmi emlékművek környezetét is (sövényvágás, gallyazás). „Igazi közösség alakult ki a közös ég alatt. Mindenki, szívvel, lélekkel dolgozott és közben a sajátja lett egy-egy zeg-zuga a közös parknak, amibe nemsokára új fák költöznek. Csakis a szervezett közösség válik alkotó erővé! Az ember egymagában elvész, míg a közösségben minden törekvés megtalálja a maga helyét” - írták a Facebookon létrehozott eseményük alatt.

 

Sopron

Sopronban a 3 nap alatt 460 önkéntes zömében középiskolás vett részt az akcióban.

A pénteki kezdésnél, főként szociális intézményekbe érkeztek önkéntesek, ahol a program idősekkel való találkozás, beszélgetés, és udvarrendezés volt. Szombaton a Deák téren Dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila szervező köszöntötte a közel 300 önkéntest, akik ezt követően  a városkülönböző területein dolgoztak. Lefestésre került a Thököly téri játszótér ér a kurucdombi sporttelep kerítésének egy része.

Lobseprés volt a Kresz parkban és az egész Deák téren, illetve szemétszedő csapatok indultak a város számos területére. A résztvevők jelentős része az Eötvös József Evangélikus Gimnáziumból érkezett, de voltak önkéntesek a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumból a Szent Orsolya Római Katolikus iskolából, az egyetemről és a Doborjáni Ferenc EGYMI-ből is. Az akció vasárnap zárult.