Luther-estet tartottak a Magyar Nemzeti Múzeumban

Frissítve: 2018.09.27. 17:36
Beküldte galambos - 2017, június 14 - 12:43
Nem csak a reformáció korát, hanem annak máig ható üzenetét is elénk tárja a Luther-est! Bóra Katalin és Luther Márton kézfogójának a napján került sor a Magyar Nemzeti Múzeumban a Gyülekezeti és Missziói Osztály Luther életét és gondolatait feldolgozó nagyszabású estjére.

A Reformáció 500 emlékév egyik legérdekesebb produkcióján vehetett részt a látogató a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol az Ige-Idők – A reformáció 500 éve című kiállítás kísérő rendezvényén, egy színvonalas zenés est alkalmával megismerkedhetett Luther Márton életével és tanításával.

Balogh Éva, Bárdossy Tamás és Németh Zoltán előadásában olyan különleges összeállítás hangzott el Luther szövegeiből, mely egyszerre mutatta be a reformátor életét, gondolkodását és azt a kort, amiben élt. A szövegekkel szoros dialógust alkotó, Völgyessy Szomor Fanni énekesnő előadásában felcsendülő énekek pedig lehetőséget adtak a közönségnek arra, hogy az egyes gondolatkörök ne színházi előadásként táruljanak a nézők elé, hanem a reformátor életet bemutató vallomásokká, imádságokká váljanak. Így találkozhattunk Luther eislebeni gyermekkorával, a búcsúcédulák elleni teológiai gondolataival, vagy a wormsi birodalmi gyűlésen történt hitvalló kiállásával is.

„Itt állok másként nem tehetek” – hangzott fel a híres mondat, mely az előadáson különös értelmet nyert: a lutheri szövegek ugyanis olyan összeállításban kerültek elénk, mely feltárta, hogy a reformátor a Szentíráshoz való elkötelezett hűségével és a Biblia mellett történő szüntelen kiállással, miként mutatott akkor – és ma is – példát a hit igaz megvallására. Ennek szellemében csendült fel evangélikus himnuszunk, az Erős vár a mi Istenünk is, melyet nemcsak az előadók, hanem velük együtt a jelenlévő közönség is örömmel énekelt.

Mivel a rendezvény az Ige-Idők című kiállításhoz kapcsolódott, ezért szólnunk kell az előadás igeidejeiről is: igaz, hogy 16. századi gondolatokkal és üzenetekkel találkoztunk, mégis, a szövegkönyv olyan érzékeny kivonatát adja a kornak, hogy könnyen belehelyezkedhettünk és felismerhettük benne nemcsak a múltra, hanem a jelenre is utaló aktuális kijelentéseket. Ez a darab ugyanis úgy mutatja be a lutheri örökséget, hogy az elsősorban nem a múltról, hanem a Szentírás mellett történő örök érvényű kiállásról szól.

Az est másik különlegessége az volt, hogy nemcsak a hitvalló reformátor alakja, hanem a férj, a családapa és az idős Luther Márton is megelevenedett előttünk. Így egyebek mellett megismerhettük Luther házasságról, zenéről és az elmúlásról szóló gondolatait is.

Balogh Éva, Völgyessy Szomor Fanni, Bárdossy Tamás és Németh Zoltán előadásáról elmondhatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum méltón ünnepelte meg Luther Márton és az egykori apáca, Bóra Katalin 1525. június 13-án, Wittenbergben tartott kézfogóját.

A Luther-esttel kapcsolatban Németh Zoltán, a Gyülekezeti és Missziói Osztály  vezetője elmondta, hogy az előadást már több templomban bemutatták és a jövőben is – a Reformáció 500 emlékév megünneplési lehetőségeként – közel negyven településen lesz majd látható és hallható.

Képgaléria:

Cimkék: