Megjelent a Gyülekezeti munkaprogram

Frissítve: 2015.10.08. 10:51
Beküldte galambos - 2015, augusztus 28 - 13:08
A Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében, a Luther Kiadó gondozásában lelkészek és gyülekezeti munkatársak részére segédkönyv jelent meg.

A Balatonszárszón, Győrött és Piliscsabán megrendezésre kerülő egyházkerületi évkezdő lelkészkonferenciákon mutatta be a Gyülekezeti és Missziói Osztály a Tanítványok vagyunk – Evangélikus gyülekezeti munkaprogramok című kötetet. Németh Zoltán a kötet bemutatóin kiemelte, hogy a munkaprogram a lelkészek igényeit felmérve készült. „Nagy öröm számunkra, hogy letehetjük a lelkészek, gyülekezeti munkatársak elé a 2015/16-os munkaév két kötetesre tervezett munkatervének első kötetét. A tervezett munkavégzéshez nyújtandó segítség mellett célunk volt az év tematikájának – 2015: reformáció és oktatás – figyelembe vétele is, ugyanakkor az anyag más koncepció keretében is használható. A tanítványi lét feldolgozása egyszerre illeszkedik az év említett témájához, ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy a tanítványság kérdése a bibliai vizsgálódáson kívül a lutheri teológia és a protestáns egyháztörténet, művészettörténet összefüggésében is megjelenjen, ezzel is segítve a készülődést az 500 éves évfordulóra, erősítve az év 2017-re mutató jellegét” – fogalmazott az osztályvezető.

„A Luther Kiadó gondozásában megjelent segédanyag célja, hogy lehetőséget teremtsen lelkészeknek és gyülekezeti munkatársaknak a korcsoportonkénti gyülekezeti alkalmak minél átfogóbb megtervezésére és megvalósítására. Olyan kötetet terveztünk, mely alakítható, formálható, valamint lehetőséget kínál új formák megvalósítására” – mondta Galambos Ádám, a kötet szerkesztője.

A teológiai alapvetésen, Biblikus-, egyháztörténeti- és etikai sorozatokon túl a kötet korcsoportonkénti segédanyagot is tartalmaz. Utóbbival kapcsolatban Koltainé Somogyi Lilla gyermek referens kiemelte, hogy „használatát tekintve olyan, mint egy jó szakácskönyv. Meghatározza a kereteket, praktikákat ír le és figyelembe veszi a korosztályok specifikumait, ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy az adott csoportnak megfelelően ízesítsük.”

„A kötet utolsó fejezete a speciális gyülekezeti alkalmakra mutat lehetőségeket. Itt a képzőművészet, film és irodalom általi gyűjteménnyel találkozhatunk, mely gyülekezeti napokon, csendesnapokon, de a nyitott templomok éjszakáján is ugyanúgy segítségünkre lehet” – fogalmazott Balogh Éva gyülekezeti referens.

A kötethez a Gyülekezeti és Missziói Osztály egy digitális háttéroldalon szeptembertől elérhetővé teszi a munkaprogram alkalmaihoz használható képeket, idézeteket, kifestőket is, valamint a munkaprogram teljes terjedelmében digitálisan is elérhető lesz.

Ezúton is köszönjük minden szerzőnek, közreműködőnek, hogy munkájukkal hozzájárultak a kötet létrejöttéhez.

Tanítványok vagyunk
Evangélikus gyülekezeti munkaprogramok 2015-2016/1
Főszerkesztő: Németh Zoltán
Szerkesztette: Galambos Ádám
Luther Kiadó
2015