Országos ifjúsági tábor volt Bánkon

Frissítve: 2015.10.29. 12:33
Beküldte galambos - 2015, július 20 - 17:29
Bánk – Évek óta megrendezésre kerül az Északi Evangélikus Egyházkerület konfirmandus és ifjúsági tábora. Idén azonban, hogy még szélesebb körben legyen nyitott az alkalom, új néven és kibővített vezetői csapattal kezdődött az immár országos ifjúsági tábornak elnevezett hét a Nógrád megyei Bánkon. Szöveg: Pongrácz Máté, fotó: Kovács Anna, videó: TVShoeShine

Érkeztek így fiatalok Kaposvárról, Somogy megyéből, Budapestről, Monorról, Albertirsáról (Albertiből és Irsáról is), Dabas/Gyónról, Gödről, Szügyből és más közösségekből is, hogy egy hetet egy jó társaságban és nem mellesleg Isten igéje mellett töltsenek el. A tábor témáját a Jézus feltámadása utáni történetek szolgáltatták. A nap első szakaszában Pongrácz Máté evangélikus lelkész segítségével ismerkedhettek meg még részletesebben a fiatalok a feltámadott és a halálon győztes Úrral az emmausi tanítványok, a csodálatos halfogás-, a Tamás-történeten és Péter személyén keresztül.

A történetek kapcsán az áhítat és előadás után az öt szeretetnyelvről kezdődtek beszélgetések a délelőtti csoportos foglalkozásokon. Az öt csoport, amely különféle színekről kapta nevét, egész héten ádáz küzdelmet folytatott azokért a pontokért, amelyeket különféle feladatok segítségével lehetett megszerezni, hogy aztán a hét végén a legjobb csapatok nyereménnyel és hatalmas tortával gazdagodjanak.

Az ebéd után rengeteg játékra, kirándulásra és a bánki tóban való fürdésre került sor. A helyi focipályán megrendezésre kerülő vizicsata vagy „parasztpaintball”-játék mellett hatalmas érdeklődést váltott ki az éjszakai túlélő túra, vagy a „Konyhafőnök” címet viselő főzőjáték, ahol a csapatok meghatározott alapanyagok felhasználásával készíthettek finomabbnál finomabb bográcsban készült ételeket.

A hét közepén egy farmra is ellátogathattak a fiatalok, ahol a jurta építést, valamint az íjászkodást és a lovaglást is kipróbálhatták. Minden bizonnyal azonban a két legizgalmasabb programot idén is a Slip and Slide, azaz a nógrádi hegyoldalról való vizicsúszkálás, valamint a buborékfoci bajnokság jelentette.

A sok játék és nevetés mellett számomra a legnagyobb élmény mégis az volt, amikor közel 80 gyermek együtt énekelte fennhangon az ifjúsági énekeket, ezzel tudatosan, vagy tudatlanul, de Isten nevét dicsőítve és magasztalva.

Egy ilyen országos tábornak mindig két célja van. Egyrészt közösséget teremtsen az ország számtalan pontján élő evangélikus fiatalok között, másrészt közelebb vigye a mai fiatalokat Isten igéjéhez. Hiszem mindkét célt elérte az országos ifjúsági tábor, hisz mély beszélgetésekre, hitvallásokra kerülhetett sor az egész hét folyamán, a közösség pedig épült és épül, hiszen folyamatosan érkeznek a Facebook bejelölések azóta is.

Adja Isten, hogy ezt a nagyszerű tábort minél többen értékesnek tartsák, jövőre is várjuk a fiatalokat és a cél immár nem lehet más, mint hogy legyünk jövőre legalább 100-an!

 

 

"Kereszténynek lenni nem nyomi dolog" - evangélikus ifitábor Bánkon - TVSS from shoeshine.hu - TVShoeShine on Vimeo.