A találkozás öröme – Tarisznya evangélikus udvar a Művészetek Völgyében

Frissítve: 2017.08.03. 10:00
Beküldte galambos - 2017, július 31 - 13:18
Taliándörögd – Lelki töltekezés és a megújulás lehetősége – talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az evangélikus egyház jelenlétét a Művészetek Völgyében.

Különleges élmény megtapasztalni, hogy ha az egyház a közösség és az együttlét örömével fordul a fiatalok és a középgeneráció felé, akkor lehetséges a valódi találkozás. A Művészetek Völgye sokrétű forgatagában egy igazán üde színfolttá vált a taliándörögdi evangélikus templom és annak udvara. Egyházunk a fesztivál idején a megpihenés és a lelki töltekezés lehetőségét kínálja a fesztiválozóknak, egy olyan helyet, ahol az érdeklődők időt tölthetnek egymással, valamint megismerhetik a reformáció korát és beszélgethetnek hitről, az egyházról, személyes kérdéseikről. A közösségi élmény erejét mutatja, hogy már a fesztivál első napjaiban híre ment annak, hogy a Tarisznya – evangélikus udvar a megpihenés szigete, egy olyan hely, ahol a vallását gyakorló és a hit iránt érdeklődő egyaránt otthon érezheti magát.

A reformáció örökségét bemutató interaktív játékok lehetőséget teremtenek arra, hogy Luther Mártonról, a reformáció lényegéről mély beszélgetések indulhassanak el. Az érdeklődők magukra ölthetik a 16. század öltözékeit, de óriás puzzle segítségével az ország különböző evangélikus templomaival is megismerkedhetnek. A reformáció ötszázadik emlékévében ugyanúgy nagy érdeklődés övezi a reformációi szabadulószobát, mint számos, a Bibliával, egyházzal, vagy a reformációval kapcsolatos programot. A játékos programok lehetőséget teremtenek a beszélgetésre, egymás megismerésére. És hogy a lelki töltekezésre milyen szükség van, azt az is mutatja, hogy vannak, akik azért jönnek, hogy lelkészekkel találkozhassanak, hogy az egyházzal kapcsolatos kérdéseiket feltehessék, vagy a reggeli harangszóra indulnak el, hogy a napkezdő áhítaton részt vegyenek.

A Gyülekezeti és Missziói Osztály által szervezett programok sokszínű kínálatában mindenki megtalálhatja a számára érdekes, kikapcsoló, vagy töltekezésre, információszerzésre alkalmas programot. Így egyebek mellett a családosok a Polgár Judit Sakk Alapítvány evangélikus pedagógusok által kiválóan bemutatott Sakkpalota programján vehetnek részt, de nagy érdeklődés övezi a mesemondást, az öt perc bizalom programokat, vagy a népi hangszerbemutatót.

Az evangélikus és református udvar együttműködésének köszönhetően már az első napokon elkezdődött a reformációi sorozat, melyen koncerttel összekötött előadásokon az érdeklődők a reformáció máig tartó hatásával, üzenetével találkozhatnak. A Tarisznya – evangélikus udvar délutánonként koncerteknek, táncháznak is helyet ad, ami szintén a közös együttlétet szolgálja. E sokrétű program egy nyitott, beszélgető egyház képét képviseli a Művészetek Völgyében, amiről a legjobb visszajelzés, hogy napról napra egyre többen visszatérnek a Tarisznyába.

Képgaléria: