Tarisznya – Evangélikus udvar a Művészetek völgyében

Frissítve: 2017.06.27. 11:36
Beküldte galambos - 2017, június 27 - 11:34
Művészetek völgye – Mi a közös Gryllus Dánielben, Fabiny Tamásban, Polgár Juditban vagy a Kávészünet zenekarban? Mindegyikük a taliándörögdi Tarisznya – evangélikus udvar vendégei lesznek, hogy kicsiket és nagyokat, családosokat és diákokat közösen örvendeztessenek meg zenei, lelki és kulturális programokkal. Megnéztük a kínálatot és örültünk, hogy milyen sokszínű lehetőségekkel várja a fesztiválozókat a taliándörögdi evangélikus templom.

Valóban különleges és sokszínű programmal találkozhatnak az érdeklődők a Művészetek völgyében, ahol idén, a taliándörögdi evangélikus templom és annak udvara lesz a találkozások, a beszélgetések, a közös gondolkodás és az önfeledt együttlét színtere. A fesztiválozók megismerkedhetnek az evangélikus lelkiséggel, ha tudnak hangszeren játszani még az örömzenélésbe is bekapcsolódhatnak, vagy éppen kiváló előadók műsorainak színpompás összeállítását élvezhetik a fák hűs lombjai alatt. Az esték sem maradnak program nélkül, akiknek ugyanis kedvük van, azok betérhetnek a templomba és etikai, néha provokatív kérdéseket felvető filmek segítségével vitathatják meg meggyőződésüket hitről, világról és életről.

És hogy mindez hogy kapcsolódik az evangélikus egyházhoz? A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében a Művészetek völgyében megrendezendő Tarisznya – evangélikus udvar megmutatja, hogy fiatalokat és idősebbeket, diákokat és családosokat egyaránt meg lehet szólítani és lehet számukra egy nyugodt, gondolkodást serkentő, lelkiséget erősítő és közösséget formáló programsorozatot nyújtani. A Tarisznya ugyanis egyszerre fesztivál és oázis, egy hely, ahol megpihenni, feltöltekezni és közösségben lenni lehet. Ez pedig, valljuk be, nem csak egy fesztiválon kuriózum…


 

A Tarisznya szellemisége

Mielőtt a programokból felvillantanánk néhányat, egy kicsit időzzünk el a Tarisznya szellemiségénél. Németh Zoltán, a Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetője a Tarisznya – evangélikus udvar meghatározásával kapcsolatban elmondta, hogy „a reformátor Luther koldusdiákként kezdte és »koldusok vagyunk, ez az igazság« megállapítással fejezte be életét. És valóban: világnézettől, meggyőződéstől függetlenül semmit sem hozunk és semmit sem viszünk magunkkal ebből a világból. Ezért is van felbecsülhetetlen értéke minden találkozásnak, játéknak, beszélgetésnek, a dalnak és a zenének. A taliándörögdi evangélikus templom udvarán, a Tarisznyába igyekeztünk összegyűjteni sok-sok mindent, ami haverokkal lófrálók, családdal bóklászók, kéz a kézben járók vagy éppen egyedül mászkálók számára talán még sokáig elegendő útravaló lehet. Családias hangulat, gyermekprogramok, táplálék testnek és léleknek. Ez a Tarisznya. Szeretettel várunk!”

Ez a gondolatiság valóban megjelenik a programokban, ugyanis a szervezők minden korosztályra és szinte minden érdeklődési körre gondoltak. Így a gyermekeknek szóló programoktól a komolyzenét kedvelőkön át a filmek rajongóiig megtalálhatja mindenki a maga rendezvényét. És aki csak megpihenni, vagy egy jó beszélgetésre vágyik, ő is jól jár, ha felkeresi a Tarisznyát, ugyanis itt még erre is van lehetőség.

Lelkiség

A lelki táplálék vonatkozásában érdemes egy kicsit kitérnünk az evangélikus udvar lelkiségére. Azon túl, hogy a Tarisznyában minden reggel áhítat lesz, valamint vasárnaponként zenés istentiszteletet is tartanak, a délutáni és esti időszakban is, 5perc500 címmel valóban különleges programmal várják az érdeklődőket. Figyelembe véve a fesztivál hangulatát, nem nagy időt, csak öt percet kérnek a Tarisznya szervezői, hogy különböző, életet meghatározó kérdéseket vessenek fel az érdeklődőknek. Így akinek lesz minimum öt perce, nyugodtan választhat az önismereti beszélgetés, a Biblia világával való megismerkedés, a Luther Márton életéről és lelkiségéről szóló gondolatébresztő ismeretterjesztés, az evangélikus lelkiséggel való találkozás vagy éppen a hit és bizalom kérdéséről szóló bizalmi játék közül. Megnyugtatásul jelezzük, hogy a programon többször is – és nem csak öt percig – részt lehet venni.

Aki pedig nem ijed meg a pszichodramatikus technikától, vállalja, hogy bekötött szemmel vezessék, beléphet a Láthatatlan Színházba, ahol szakemberek kíséretében nem csak egy új világ, de a benső kérdések, az önismeret, a másikra hagyatkozás és természetesen az öröm is várni fogja.


 

Fókuszban a család

A Tarisznya – evangélikus udvar a családosoknak olyan programokat kínál, mely mind a gyermekeknek, mind a szülőknek egyszerre nyújt kikapcsolódást. Lesz interaktív népi hangszerbemutató, ahol kicsik és nagyok nem csak megnézhetik, hanem ki is próbálhatják a népzenei hangszereket. A családi táncházon a Menyét zenekar fogja a láb alá valót húzni, így a közös, családi táncolás sem maradhat majd el.

A Sakkjátszótér és Sakkpalota segítségével nemcsak a sakkbábuk változnak óriássá, hanem a gyermekek is, akik részt vehetnek a nemzetközi nagymester, a nyolcszoros sakkolimpikon és kétszeres női sakkolimpiai bajnok, Polgár Judit által kifejlesztett programon. Aki pedig volt már a tavalyi Szélrózsa találkozón, annak nem kell ajánlani a Gyülekezeti és Missziói Osztály nagyméretű társasjátékait, hiszen e sorok olvasása már önmagában kedvet fog adni, hogy a Művészetek völgyében is megálljanak egy kicsit, és játszanak egy jót.

 

A Művészetek völgye és a reformáció

Természetesen a Tarisznya udvar nem kívánja megreformálni az immáron 27. alkalommal megrendezendő, több tízezer érdeklődőt Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre hívó fesztivált, ugyanakkor az evangélikus udvar és környéke olyan programokat is kínál, mely az 500 éves reformáció örökségét és annak jelenidejű üzenetét helyezi a fókuszba. Korosztálytól függetlenül részt lehet majd venni a Luther-rajzfilm bemutatóján, ahol a rendezőtől, Richly Zsolttól a kulisszatitkokra is rá lehet majd kérdezni. Aki szereti a szabadulószobák világát, annak is nagy kihívást fog jelenteni a 16. század megelevenedése, s ha nem is az akkori kínzókamrából, de a reformáció korából kell majd furfangos talányok segítségével kiszabadulnia. De ha már a 16. század, akkor említsük meg, hogy Gutenberg is jelen lesz, ha nem is személyesen, de nyomdája képviselni fogja a könyvnyomtatás indulásának korát, melyet ki-ki személyesen ki is próbálhat. Ugyanakkor a reformáció nemcsak Németországba röpít minket vissza, így a magyarországi hagyományokból is ízelítőt kaphatunk, hiszen Dinnyés József és Nagy Sándor Tamás a reformátor, nyomdász, énekszerző Huszár Gál viharos és néhol krimibe illő életét mutatja be, míg Völgyessy Szomor Fanni csodálatos estjén a népi énekek és a vallási énekkincs elevenedik meg.

 

S hogy a Ládafia és a Tarisznya nemcsak megfér egymás mellett, hanem ki is egészíti egymást, azt jól mutatja az az összefogás, mely a református és az evangélikus udvar között létrejött. A Művészetek völgye alatt ugyanis e két felekezet ökumenikus párbeszédre, identitásról házasságról és gazdaságról szóló előadásokra is hívja az érdeklődőket. Előadó lesz többek között Csepregi Zoltán egyháztörténész, Bartha István evangélikus lelkész és Csepeli György szociálpszichológus is. Jó hír a komolyzenét kedvelőknek, hogy a református–evangélikus közös előadások minden alkalommal zenei élményt is nyújtanak, hiszen a beszélgetéseket és előadásokat követően hallható lesz többek között a Virtuózok különdíjasa, Demeniv Mihály harmonikaművész, Pintér Kata oboaművész és Kovács Botond Árpád orgonaművész sok meglepetést tartogató előadása.

 

„Tanuld meg szívedet olvasni”

A kedves olvasó számára nem kell bemutatni Weöres Sándor líráját és gyermekverseit, viszont ezúton is felhívjuk arra a figyelmet, hogy a Taliándörögdtől mindössze egy órányi autóútra található Csöngén töltötte gyermekéveit a Bóbita szerzője. Az evangélikusságát valló és evangélikus iskolába járó Weöres megzenésített versei és az ahhoz fűzött gondolatok Gryllus Dániel Kossuth-díjas zenész és Fabiny Tamás evangélikus püspök előadásában lesznek majd hallhatóak. Egy másik esten pedig Károlyi Amy és Weöres Sándor életéről és házasságáról verseik és prózai műveik felhasználásával Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek fognak útmutató kalauzt és minden bizonnyal maradandó élményt nyújtani.

 

A találkozás lehetősége

A programokat még hosszan sorolhatnánk, de talán ez az ízelítő is elég ahhoz, hogy lássuk: a Művészetek völgye fesztiválozóinak érdemes lesz felkeresniük a Tarisznya – evangélikus udvart, mely nem csak jó hangulatot, hanem élményekben gazdag, testet és lelket töltő „tarisznyát” ad a betérőknek.

És hogy milyen rendezvények lesznek még? Ehhez érdemes felkeresni a A Tarisznya – Evangélikus udvar a Művészetek völgyében facebook oldalt, ahol nem csak a színes programokra lehet jelentkezni, hanem a Művészetek völgye alatt is érdemes lesz napról napra követni, ugyanis a Gyülekezeti és Missziói Osztály ez idő alatt különböző érdekességekről számol majd be a Tarisznyából…

Forrás: evangelikus.hu

Cimkék: