Tarisznya Evangélikus Udvar a Művészetek Völgyében

Frissítve: 2018.09.10. 11:08
Beküldte galambos - 2017, augusztus 3 - 09:56
Jó hangulat, családias légkör, lelki feltöltődés és az emberre figyelés jellemezte a Művészetek Völgyében a különleges színfolttá vált Tarisznya Evangélikus Udvart.

Önmagában nem lenne különösebb hír, hogy a taliándörögdi evangélikus templom és udvara a Művészetek Völgyében megtelt érdeklődőkkel, ha nem tennénk hozzá, hogy olyan fiatalok is rendszeresen visszajöttek az evangélikus egyház udvarához, akik nem, vagy kevésbé kötődnek az evangélikussághoz, illetve az egyházhoz. A 2016-ban végzett ifjúságkutatás eredményei azt mutatták, hogy azok a fiatalok, akik 18, illetve 29 év között vannak, bár keresik a transzcendenssel való találkozás lehetőségét, mégsem elsősorban a tradicionális egyházban vélik megtalálni, sőt, az egyházzal szemben sokkal inkább (a megkérdezettek több mint fele) bizalmatlanok.

A Gyülekezeti és Missziói Osztály által kialakított Tarisznya Evangélikus Udvar olyan hellyé vált, amely szembement a fent említett statisztikával, olyan légkört és szellemiséget sugárzott, amely az egyház értékrendjét képviselve, képes volt rést nyitni a fiatalok és az egyház közötti távolságfalon. Egyházunk a fesztivál idején a megpihenést, a találkozás örömét és a lelki töltekezés lehetőségét kínálta a fesztiválozóknak, egy olyan szigetet, ahol az érdeklődők minőségi időt tölthettek egymással, valamint megismerhették a reformáció korát, beszélgethettek hitről, az egyházról, személyes kérdéseikről, vagy részt vehettek koncerteken, előadásokon, áhítatokon.

 

5 perc 500 – A beszélgető egyház

Egy fesztiválon is szükség van a megpihenésre – ennek a felismeréséből jött létre az 5 perc 500 kis kiadványra épülő számos programlehetőség a Tarisznya Evangélikus Udvarban. A lelki elcsendesedést a reggeli áhítatok biztosították, melyre napról napra egyre több taliándörögdi és fesztiválozó érkezett. A beszélgetés lehetőségét az udvar ugyanakkor több formában is biztosította. A kérdezd a papot! lehetőséget teremtett arra, hogy kötetlen formában tegyék fel kérdéseiket a fesztiválozók egy evangélikus lelkésznek, míg az 5 perc evangélikus vagy az 5 perc Luther arra adott alkalmat, hogy egyházunkról, a reformációról és Luther Mártonról lehessen ismeretet átadni, valamint a felmerülő kérdéseket megbeszélni.

Jó volt megélni, hogy ezek tényleg kiindulási lehetőségek voltak, hiszen mind az egyházhoz tartozók, mind az érdeklődők azt jelezték vissza, hogy szükségük van arra, hogy kötetlen formában, baráti légkörben beszélgessenek. A Tarisznya Evangélikus Udvar másik különlegessége, hogy nem csak a Tarisznya stábjával, hanem egymással is elkezdődtek a beszélgetések. A Meskete program nem csak a mesélés örömét adta, hanem az egymással történő személyes találkozás alkalmát is, így párok és házaspárok nem egy esetben babzsákokra ülve olvastak fel egymásnak meséket, vagy éltek a közös társasozás kikapcsolódási lehetőségével.

 

Megidézni a reformáció korát

A Pályázati és Fejlesztési Osztály létrehozta Evangélikus Reformációi Emlékúttal is megismerkedhettek a résztvevők. A 127 állomásból álló útvonal bemutatásán túl az érdeklődők felpróbálhatták a reformáció korát megidéző öltözeteket és felpróbálhatták a Luther-kabátot is. Ez az interaktív sátor szintén nyitást jelentett, hiszen az egyes öltözékekhez fűzött történetek révén hitről, egyházról és a reformációról egyaránt elindulhatott a beszélgetés. Kedvelt program volt a Luther-idézetek és a zsoltárok merített papírra nyomtatása is, amely szintén a reformáció kezdeti időszakát, a Gutenberg-galaxis elindulásának időszakát és hatását idézte fel.

A népszerű „szabadulós játék” reformációi változatát a Külügyi Osztály által kifejlesztett Reformációi szabaduló szobára már az első napokon betelt a jelentkezés, a munkatársak meghosszabbított nyitva tartással fogadták a résztvevőket, hogy az érdeklődők a reformáció korának megismerésén keresztül fejthessék meg a kódokat, gyűjtsenek Luther-tallérokat és megoldják a rejtélyt. Szintén már előre betelt a Láthatatlan színházra történő jelentkezés is, ahol bekötött szemmel lehetett az önismeret útján mentálhigiénés szakemberek és lelkigondozók segítségével végigmenni, majd utána személyes beszélgetést folytatni.

A reformáció kulturális és szellemi hatásainak bemutatására a református és evangélikus egyház közös rendezvénysorozatot is rendezett az evangélikus templomban. Az érdeklődők előadást hallhattak többek között Csepregi Zoltán egyháztörténésztől, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetőjétől a reformáció és házasság kérdésében, vagy Reformáció és individualizáló címmel Csepeli György szociálpszichológus izgalmas előadásán vehettek részt. Bölcsföldi András református lelkipásztor, a református udvargazda moderálásával a reformáció teológiai kérdéseit Bartha István evangélikus lelkész és Perintfalvi Rita katolikus teológus, publicista beszélgetésén ismerhették meg a résztvevők. Az evangélikus–református előadássorozatot kiváló zenészek koncertjei színesítették, a templomban fellépett többek között Demeniv Mihály harmonikaművész, a Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes, Bábel Klára hárfaművész és a Szilágyi Harang-együttes is.

A reformáció máig tartó élő hatása ugyanakkor kiállítás formájában is megjelent. Az evangélikus templomban a Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok padokra kihelyezett fotóival és vallomásaival a Tarisznya Evangélikus Udvar bemutatta, hogy fiatalok és idősebbek miként vallják meg ma evangélikus identitásukat.

Több formában is megjelent a Luther-rajzfilm a Művészetek Völgyében. Richly Zsolt rendező ellátogatott az udvarba, hogy a Lackfi János szövegkönyve alapján készült, Luther Márton életét feldolgozó animációs filmet bemutassa. Esténként a Tarisznyába betérők, vagy az utcán sétálók a templom falán némafilm formájában élvezhették a képkockákat.

 

A családra figyelő egyház

A Gyülekezeti és Missziói Osztály által szervezett programok sokszínű kínálatában mindenki megtalálhatta a számára érdekes, kikapcsoló, vagy töltekezésre, információszerzésre alkalmas programot. Így egyebek mellett a családosok a Polgár Judit által kifejlesztett és az Evangélikus Pedagógiai Intézet kiváló munkatársai révén bemutatott Sakkpalota programján vehettek részt. A Tarisznya Evangélikus Udvar vendége volt Polgár Judit nemzetközi sakknagymester is, aki Mandák Csaba kérdéseire ismertette a közönséggel a Sakkpalota programot. A gyermekeket ezen kívül is számos játékos program várta, az óriás puzzle-tól a kis logikai bibliai kirakóig, több mint ötven féle interaktív játékot próbálhattak ki szüleikkel együtt a fiatalok.

A családi táncház és az interaktív népi hangszerbemutató szintén különleges színfoltja volt a fesztiválnak. A Végh Szabolcs által vezetett programok a családi közösség élményébe és a népi hangszerek világába vezette be az érdeklődőket.

 

A teljesség felé

Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában Károlyi Amy és Weöres Sándor életéről, házasságáról, verseik és prózai műveik felhasználásával kiváló előadás résztvevői voltak a fesztiválozók.

Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel Kossuth-díjas népzenész, a Kaláka együttes alapítója közös Weöres Sándor estjére már jóval a kezdés előtt érkeztek az érdeklődők, hogy a püspök és a zenész közös előadásán keresztül megismerhessék és felidézhessék a weöresi gondolatiság sokrétű világát.

 

Koncertek, örömzenélés, közösség

Az irodalom a Tarisznya Evangélikus Udvarban számos további formában is megjelent. A Kávészünet együttes az eső miatt a templomban tartott nagy sikerű előadást, ahol a telt házas templomban Vörösmarty Mihály, Ady Endre, József Attila líráját mutatták be. Dinnyés József és Nagy Sándor Tamás előadásában Huszár Gál krimibe illő reformátori életéről lehetett zenei előadást hallani. Napközben a templom előtti téren örömzenélésre volt lehetőség, amelybe a zenélni tudók is beszállhattak. Este a templom Novotny Dániel lelkész vezetésével filmklubnak adott helyet, míg az udvar szurkolói zónává alakult, ahol a fesztiválozók együtt szurkolhattak a Luther-sörsátor kézműves söreit is megismerve a 17. FINA világbajnokságon részt vevő csapatoknak.

 

Sokszínűségben az egység

Felmerülhet a kérdés, hogy a fent említett, a teljes felsorolást korántsem megközelítő programokat mi tartotta össze. Külön öröm volt megélni, hogy egyházunk színessége a Tarisznya Evangélikus Udvarban nem csak megmutatkozott, hanem azt is kifejezte, hogy valóban megélhető a sokszínűség egysége. A taliándörögdi gyülekezetből megjelenő, nap mint nap segítő néniktől, a több mint harminc fős stábon át az előadókig ugyanis, mindenki hozzátette a maga Krisztust követő színességét. Így vált a munkatársi közösség egy gyülekezetté, mely örömteli, mindenkit kedvesen megszólítani akaró, de nem tolakodó, hanem a szeretet szelíden közvetítő Krisztus-arccá vált. Talán ezért is volt az egyik legfelemelőbb visszajelzés, amikor a kérdéseikkel és kételyeikkel az udvarba betérő gimnazisták így búcsúztak: „De jó, hogy ilyenek vagytok! Jó evangélikusnak lenni!”

 

Képgaléria:

A völgy ajándékai

parokia.hu / Fekete Zsuzsa

A politikai pártok után az egyházat tartják a legkevésbé megbízható szervezetnek a fiatalok, ezért is fontos, hogy a Művészetek Völgyében személyes találkozásoknak adtak teret a reformátusok és az evangélikusok július utolsó hetében - mondja Galambos Ádám teológus. A protestáns egyházak tárt kapukkal várták a látogatókat Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválján.

A Művészetek Völgye forgatagában a nyugalom szigeteként ismerték meg a fesztiválozók a taliándörögdi református, valamint a néhány száz méterrel arrébb elhelyezkedő evangélikus udvart. A balatonfelvidéki falucska dombján, az 1821-ben épült evangélikus templomban és környékén Galambos Ádám teológus, az evangélikus egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának munkatársa kalauzolta el stábunkat.

Szerencsekerék
Az udvar napfényes, élettel teli, mégis nyugodt. Felejthetetlen beszélgetések, mély imák, izgalmas kérdések, örömteli játékok színtere. A bejáratnál a látogatók az egyházban teljesen szokatlan tárggyal, egy szerencsekerékkel találják magukat szembe.
– Ez a kerék segít eligazodni az udvar kínálatában, bárhol is áll meg a forgatás után, minden egyes kis eleméről nagyon sok mondanivalónk van – árulja el Galambos Ádám. A kerítés tövében éppen egy fiatal pár él a „kérdezd a papot” lehetőséggel. – Egy ilyen fesztiválon az egyház kilép a megszokott környezetéből, így könnyebben tudunk beszélgetéseket kezdeményezni. Nagy öröm, amikor visszatérő vendégekkel is találkozunk, akik sok izgalmas kérdést tesznek fel nekünk akár az Isten országáról, akár a reformáció koráról.

Az öt perc 500 című kiadványunk a lutheri tanítások alapján biztatja elcsendesedésre az olvasókat. A kis leporelló abban is segít, hogy végiggondoljuk a napunkat, és választ adjunk olyan egyszerű kérdésekre, mint például, mi volt a nap ajándéka, és miért lehetünk hálásak? Az egyik legszebb élményem az volt amikor egy pár kezébe adtam a kiadványt, leültek és három órán át beszélgettek egymással ezekről a kérdésekről. Öröm volt látni, hogy időt szakítottak Istenre és egymásra.

Sakk, a világ legjobbjával
Az evangélikus udvar a játékos kedvű látogatóknak is sok érdekességet tartogat. Népszerű a Luther-totó és a Biblia-totó, de az igazi meglepetés akkor ér, amikor a sakktábla mellett megpillantjuk minden idők legjobb sakkozóját, Polgár Juditot.
  – A Polgár Judit Alapítvány egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. Az evangélikus óvodákban is szeretnénk bevezetni ezt a képességfejlesztő programot. Polgár Judit erről is szívesen beszél az érdeklődőknek, akik pedig sakkozni akarnak, számos kisebb-nagyobb sakktáblán kipróbálhatják tudásukat – mondja a teológus.

Bora Moda
Jó lehetőség az egymásba vetett bizalom tesztelésére zöld talicska, amivel egy vékony pallón kell egyensúlyozni, anélkül, hogy a másikat a földre borítanánk. Az evangélikus udvarban a gyerekekre is gondolnak, az egyik legnépszerűbb a zsákbamacska, de sokan társasoznak, vagy kreatívkodnak a babzsákokon üldögélve. A Bora Moda felirat alatt, Luther Márton felesége, Bora Katalin ruháit, valamint a reformáció korának emblematikus öltözékeit lehet felpróbálni. Sokan pózolnak szerzetesi ruhában, vagy Luther-kabátban. Ha valakinek nyomdázni támad kedve, Luther híres mondásait és bibliai igéket nyomtathat, amiért (egy fesztiválon különösen hasznos) ajándékok – többek között kulacs és elemlámpa – járnak.  A nagy melegben mindenkinek jól esik egy hűs limonádé, amit „lelki fröccs” néven kínálnak egy bibliai ige kíséretében a vendéglátók, de örömmel kóstoltatják a kiváló kézműves sört, ami a két nagy reformátor, Kálvin és Luther nevét viseli.

Völgybéli találkozások
A humor és játékos feladatok megadják a kert jó hangulatát, bent a templomban pedig egy kiállítás látható, ahol evangélikusok osztják meg gondolataikat a hitről. A templompadokra ragaszott portrék vallomások arról, hogy miért jó Istenhez tartozni.

Kertelés nélkül
Galambos Ádám azt mondja, a Művészetek Völgye egyik legnagyobb hozadéka, hogy párbeszédek alakulnak ki a hitről. A fiatalok kertelés nélkül beszélnek arról, hogy miért érzik magukat távol az egyház gondolatától. – Egy nyolcezer fős ifjúságkutatásban a fiatalok azt mondták, hogy a politikusok után az egyházakban bíznak a legkevésbé. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a Művészetek Völgyében személyes kapcsolatot teremthessünk azokkal az emberekkel, akik sosem térnének be a templomainkba. Azt tapasztaljuk, hogy sokan idegenkednek az egyháztól, de a transzcendensre mégis nagy az igény. Ha az egyház és a fiatalság közötti szakadékot nem hidaljuk át, akkor a távolság tovább növekedhet. A református és az evangélikus udvar munkatársai is azon fáradoznak, hogy közel hozzák egymáshoz és Istenhez az embereket. Van remény arra, hogy hosszútávú kapcsolatokká válhatnak a völgybéli találkozások.

Vébédöntő a templomudvarban
A Tarisznya Evangélikus Udvarban azokra a sportrajongókra is gondolnak, akiknek nincs lehetőségük megnézni a vizes világbajnokság egyik kiemelkedő eseményét, a magyar férfi pólósok világbajnoki címért folytatott küzdelmét  A Magyarország – Horvátország vébédöntőt a templomudvarban egy óriáskivetítőn követheti a közönség este. Több százan buzdítjuk a fiúkat, a sorokban ott szorít Fabiny Tamás evangélikus püspök is. Az aranyéremért intézett fohászunk azonban ezen az estén nem hallgatta meg az Úr, be kell érnünk a dobogó második fokával. De ahogyan Imre Zita református lelkipásztor fogalmazott egy korábbi interjúban: Isten nem nyúl bele a meccsbe, hanem gyönyörködik a győztesben és együttérez a vesztessel.