Gyümölcsöző templomkert

Frissítve: 2015.12.09. 15:53
Beküldte galambos - 2015, október 6 - 21:23
Budapest – Őstermelők részvételével rendezték meg bográcsozás és színvonalas programok keretében a zuglói evangélikus templom kertjében az Első Templomkert Családi Piknik és Piacot. Az evangelikus.hu ott járt.

Mint a jó étel elkészítéséhez, az 1. Templomkert Családi Piknik és Piachoz sem kellett más, mint minőség és érzék. És hogy mi a recept? Mondhatnánk, hogy nem más, mint összehívni az ország evangélikus őstermelői közül párat, hogy füstölt Zala-megyei kolbásszal, gomolyával, levendulás lekvárral vagy a felnőtteknek szánt kötcsei bor kóstolásával lepjék meg a templomból kijövőket, majd felkérni a gyülekezetet és az egyetemet, hogy főzőcsapatot alkotva bogrács mellé üljenek, hogy rotyogó gulyásleves készülhessen.

Amennyiben még ez sem elég, akkor a kisgyermekes családokra gondolva érdemes játszóházat is kialakítani, nem megfeledkezve – a trambulin, kifestő, vagy gyöngykészítés mellett – a színpadi programokról sem, ahol bohóc, tánc- és balettcsoport mutat be színvonalas műsort.

Valahogy így készül egy, a templomkertben rendezett valóban önfeledt összejövetel, mely nyitva van gyülekezeti tagoknak és arra sétálóknak egyaránt.

Az idén újraindított, a Gyülekezeti és Missziói Osztályhoz tartozó Templomkert kezdeményezést Veres Andrea működteti, aki a projektről így fogalmaz: „Célunk a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeteiben – és intézményeiben – a környezetvédelem, a zöld-szemlélet megvalósulásának előmozdítása, az Isten adta föld termőerejének közösségi hasznosítása, valamint a Templomkert projekt koordinálása, melynek megvalósulása esetén gyülekezeti vagy egyéb keretek között a projekthez csatlakozó termelők terményei juthatnának el közvetlenül a vásárlókhoz.”

Ezt a gondolatmenetet erősítette köszöntőjében az otthont adó zuglói gyülekezet részéről Tamásy Tamásné lelkész és a Gyülekezeti és Missziói Osztály oldaláról Németh Zoltán osztályvezető is. Fabiny Tamás evangélikus püspök – aki Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mellett a rendezvény fővédnökségét is vállalta – beszédében kiemelte, hogy „nyitott és befogadó egyház kívánunk lenni, mely egyben azt is jelenti, hogy felkaroljuk azokat az őstermelőket, akik minőségi áruikat nehezen tudják értékesíteni. Mindemellett fontos – úgy, ahogy a mostani templomkertben is megfogalmazódik – az a fajta minőség és együttlét, ami másoknak és önmagunknak is vonzó és hívogató.”

És hogy milyen program fogadta a templomkertbe érkezőket? Az aratási hálaadó istentiszteletet követően Kéri György, az első magyar skót dudás, majd a zuglói Little Dance Tánciskola növendékei léptek a színpadra. A gyermekek mosolyáról Csocso bohóc gondoskodott.

Felléptek a Miskovitz Balettművészeti Magániskola növendékei, fergeteges táncelőadást tartott a Rolling Country kerekesszékes tánccsoport és a Black Time Hip-Hop Tánciskola is.

Koncertekből sem volt hiány, hiszen a Palinta Társulat interaktív koncertjét népszerű musical-részletek követték Szigeti Szilvia előadásában, majd Veres Andreával közreműködve Müller Péter Sziámi „Aki vigyáz ránk…” című minikoncertje zárta a programot.

A főzőverseny nemcsak a jelenlévőknek nyújtott örömöt, hanem karitatív célt is szolgált. A tál ételekért nyújtott adományokkal ugyanis a szervezők a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs településen működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény munkáját támogatták.

Mit is mondhatunk egy ilyen nap után? Már várjuk a folytatást, a 2. Templomkert Családi Pikniket és Piacot!

 

Cimkék: