Templomkert-látogatás a Művészetek Völgyében

Frissítve: 2017.01.27. 14:07
Beküldte galambos - 2016, július 26 - 19:56
Egyebek mellett lecsó és paprikás krumpli példázta a „gyakorlati teológiát” a Művészetek Völgyének evangélikus udvarában, a taliándörögdi templomkertben. A két magyaros étel elkészítésével ugyanis a Déli, illetve az Északi Egyházkerület püspöke – Gáncs Péter és Fabiny Tamás – szolgált a 2016. július 22–31. között zajló összművészeti fesztivál első hétvégéjén.

A Püspökfalatok címmel kötetlen beszélgetést ígérő programnak hétfő délben a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője, Szemerei János lett volna vendéglátó vendége, de ezt a szabadtéri tervet egy felhőszakadás meghiúsította. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Templomkert projektjének debütálása mindazonáltal felettébb ígéretes vállalkozásnak bizonyult a Balaton-felvidék három településén (Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden) negyedszázados hagyománnyal bíró nyári rendezvénysorozaton.

Máris mintegy harminc százalékkal haladta meg a látogatók száma az előző évit az immár huszonhatodik alkalommal megrendezett fesztiválon (tavaly tíz nap alatt negyedmilliónál is többen fordultak meg a völgyben), amelynek ezernyi programja (nem számoltunk utána, de állítólag kereken ezer) közintézményekben és főként magánházak portáján (kertjében vagy udvarán) zajlik – valamennyi korosztály számára gazdag választékot kínálva minden művészeti ágból. Idén első ízben lett a huszonhat hivatalos rendezvényhelyszín egyike a taliándörögdi evangélikus templom, illetőleg annak kertje, amely – utalva a reformáció hajnalának emblematikus „fellegvárára” – Wartburg-templomkertnek neveztetett el.

Zöldgondolat 

Magyarország legszínvonalasabbnak mondott fesztiválját Márta István színházrendező és felesége, Szurdi Éva keramikusművész álmodta meg, akik a nyolcvanas években vásároltak házat Kapolcson. 1989 augusztusában tartották itt az első, akkor még kapolcsi művészeti napoknak nevezett rendezvényt, amelyre összesen látogattak el annyian, mint az idei fesztivál elő három napján a Wartburg-templomkertbe: nagyjából félezren. Voltak esztendők, amikor további hat település kapcsolódott a kapolcsi programhoz, de a 2007-es látogatói csúcs mellett a Művészetek Völgyének is voltak hullámvölgyei. (Volt két olyan esztendő is, amikor elmaradt a rendezvény.)

Hivatalosan mindenesetre negyedszázad késéssel, ám kétségkívül egy reneszánszát élő rendezvénysorozathoz csatlakozott most új szereplőként a Magyarországi Evangélikus Egyház, amely történetesen épp Templomkert elnevezéssel indította el tavaly a környezetvédelem, a „zöldgondolat” gyülekezeti támogatásának előmozdítását célzó projektjét. Múlt év őszétől – a vasárnapi istentiszteletekhez kapcsolódóan – több evangélikus hajlék tövében tartottak családi pikniket őstermelők részvételével, elősegítendő az evangélikus termelők és vásárlók hálózatának kialakítását is.

Tekintettel arra, hogy a környezettudatosság a Művészetek Völgyében is mind erőteljesebben érvényesülő szemlélet, kézenfekvő ötlet volt e fesztiválon is helyet keresni az evangélikus kultúr- és gasztroudvar számára… Taliándörögdön tehát tíz napra prolongálódott a Templomkert családi piknikek kipróbált programja, változatos élményeket tartogatva gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Szabadtéri kínálat 

Hogy a „világi” fesztiválozók számára is nyilvánvalóvá legyen a felekezeti háttér (és érthető az udvar Wartburg elnevezése), arról a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának – a Templomkert projektet is felügyelő – Gyülekezeti és Missziói Osztálya gondoskodott. Taliándörögdi templomunk előtt ugyanis az a két méternél is magasabb „evangélikus képeskönyv” fogadta az érkezőt, amelyet a reformáció kezdete közelgő ötszázadik évfordulójának tiszteletére készítettek. Mint arról honlapunkon már hírt adtunk, a könyv „ember nagyságú mérete ellenére lapozható, és 12 oldalon mutatja be az evangélikus egyház történetét és jelenét”.

S hogy mi mindennel találkozhat(ott) a templomkertbe lépő? Ottjártunkkor szemnek-szájnak kínáltak „ingereket” azok az őstermelők, akik vállalták, hogy termékeik-terményeik felvonultatásával segítik a Templomkertben rejlő lehetőségek bemutatását. (Nem voltak sokan, és valószínűleg anyagilag sem profitáltak az árusításból, jelenlétük – az ország különböző pontjait képviselve – mégis fontos eleme volt a projekt taliándörögdi „bevezetésének”.)

Nemcsak püspökeink vállalkoztak a látogatók „megvendégelésére”, de a kulturális program sztárvendége, Müller Péter Sziámi és a projekt koordinátora, Orosz Andrea (Veres Andi) is, aki egyébiránt maga volt a tíz taliándörögdi nap főszervezője, a Wartburg-udvar házigazdája. Mi több, a Palinta társulat vezetőjeként ismert dalszerző-énekes mint előadó is nap mint nap közreműködött a tartalmas szórakoztatásban, főként a gyermekek számára gondoskodva igényes műsorokról.

A pénteki nyitónap főelőadója humorista, Kövesdi Miklós volt, e héten viszont olyan komoly szakemberek is a templomkert szabadtéri színpadának mikrofonjához ígérkeztek állni, mint dr. Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet igazgatója vagy épp V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Rendhagyó istentiszteletek 

Jóllehet a Templomkert projekt taliándörögdi honfoglalásának apropóján látogattunk el az elmúlt hét végén a Művészetek Völgyébe, azzal tisztában voltunk, hogy e „honfoglalás” a Kővágóörs–Révfülöp–Kapolcsi (Sion) Evangélikus Egyházközségnek, illetőleg taliándörögdi leányegyházának segítő hozzáállása nélkül nem valósulhatott volna meg. És tisztában voltunk azzal is, hogy az egyházközség a múltban sem volt tétlen a fesztiválok ideje alatt, miként most sem volt az – a kultúr- és gasztroudvar infrastrukturális hátterének biztosításától függetlenül sem. A helyi lelkipásztor, Veress István és segítői idén is önálló, a fesztivál hivatalos műsorfüzetében nem részletezett evangelizációs programokkal várták a Kapolcs központjában álló templomuk hűsébe térőket, az egyházközség Élő Víznek nevezett pincéjében pedig a Richly Zsolt rendezésében készülő Luther-rajzfilmből vetítették le a már befejezett epizódokat.

Taliándörögdön nem délelőtt, hanem délután kettőkor hív templomba vasárnaponként a lutheránusok harangja. Július 24-én vendég-igehirdetőként a templomkertből „ruccant át” rendhagyó istentiszteletet tartani az MEE Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának vezetője. Németh Zoltán 2Móz 20,8–11 alapján vonatkoztatta az ünnepnap megszenteléséről szóló törvényt a Művészetek Völgyére (is).

A felszabadító üzenet előtt, közben és után a Pécsi Gospelkórus közreműködése tette még emlékezetesebbé és valóban különleges eseménnyé az itteni templomi alkalmat, igazi fesztiválhangulatot – mondhatni: Szélrózsa-hangulatot – varázsolva Isten házába.

E gospel-istentisztelet katartikus élménye reménység szerint átélhető lesz most vasárnap is a közeli Fonó udvarban: 11 órától az evangélikus Gryllus fivérek nevével fémjelzett Kaláka együttes közreműködésével tartanak fesztivált záró ökumenikus istentiszteletet a Művészetek Völgyében.

forrás: evangelikus.hu