Eszközzé válni Isten kezében – Beszámoló a XV. Országos Evangélikus Bábfesztiválról

Frissítve: 2018.03.23. 16:00
Beküldte galambos - 2017, március 16 - 10:11
Budapest – Pál apostol élete elevenedett meg a tizenötödik alkalommal megrendezett evangélikus bábfesztiválon. A gyülekezetek és iskolai csapatok az idén is bravúrosan mutatták be darabjaikat. A Gyülekezeti és Missziói Osztály szervezésében Kőbányán tartott eseményen közel száz fiatal adott elő.

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy bábozni nem is olyan nehéz. A XV. Országos Evangélikus Bábfesztiválon részt vevő előadócsoportok előadásait azonban hosszú előkészületi munka előzte meg, ahol a fiatalok maguk készítette bábokkal adták elő darabjaikat.

Az előadások arra is felhívták a figyelmet, hogy a bábozás kiváló lehetőség arra, hogy a gyermekek az egyes bibliai történeteket ne csak megismerjék, hanem teljes mértékben át is járja őket a darab üzenete. A bábok készítése során a szereplőkről tudhattak meg részleteket, míg az előadás által – mozgásban és beszédben – részeseivé váltak a bibliai történetnek.

Az idei évben a felkészítő tanárok és lelkészek kitartó munkájának köszönhetően, valamint az előadásban részt vevő fiatalok szorgalma és odafigyelése révén, öt csoport előadása során ismerhettük meg Pál apostol életét.

A bábfesztivál a Közel zenekar közreműködésével, közös énekléssel kezdődött, majd Benkóczy Péter, a Kőbányai Evangélikus Egyházközség lelkészének áhítatával nyílt meg. A lelkész beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy mi is Isten eszközei vagyunk.

A bábfesztivál főszervezője és moderátora, Koltainé Somogyi Lilla, a Gyülekezeti és Missziói Osztály munkatársa volt.

„Ezt mondta az Úr Pálról: Választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a népek, a királyok és Izráel fiai elé” (ApCsel 9,15).

Az ezzel a mottóval meghirdetett bábfesztivál első előadója a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség csoportja volt. A Nagy Panka és Kézdy Péter segítségével felkészült csoport árnybáb technikával Pál apostol viharos hajóútját vitte kiválóan színpadra.

Filippi kalandom címmel Bence Győző felkészítése segítségével a Nagyvelegi Evangélikus Egyházközség bábcsoportja Pál apostol és Szilász Filippiben történt kalandjaival ismertette meg a jelenlévőket. Az előadók a bibliai történetet nem csak aktualizálták, hanem a kesztyűs bábelőadásban rámutattak arra is, hogy Isten igéje nekünk is szól.

Tölgyesi Ágnes, az esztergomi Mustármag Bábszínház vezetőjének felkészítésével Hajózz velünk! címmel egy lelki folyamatot bemutató darabot láthatott a közönség. Az Apostolok cselekedeteiből és a páli levelekből kialakított darab a tudás, hatalom és gazdagság hajói és Krisztus hajója közötti választásra hívta fel szemléletesen a figyelmet.

A Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjai Oberling Zsanett csoportvezető felkészítésével Keresztút címmel mutatták be, hogy Saul megtérését követően nemcsak a neve változott meg, hanem a szíve is. Az előadás rámutatott arra, hogy Isten kegyelme hogyan változtatja meg egy ember életét.

Nálunk velünk címmel a Büki Evangélikus Egyházközség bábcsoportja Giczi Nikolett és Simon Réka vezetésével egy fiatal életébe engedett betekintést, ahol a gyermek először azt hiszi, hogy a Biblia már a múlt, ezért szégyenli a barátai előtt. A gyermeksereg aztán a padláson talált bábok és egy szövegkönyv segítségével ismerkedik meg Pál apostol életével, így amit a főhős eddig takargatott, végül az válik büszkeségévé.

Ez előadásokat követően háromtagú zsűri értékelte a színdarabokat. A zsűri elnöke, Krista Anita kiemelte, hogy az odafigyelő felkészítési munka mindegyik darabon érződött, majd gratulált a részt vevő gyermekeknek. A fiatalok az okleveleken túl ajándéktárgyat és a Kállai Nagy Krisztina által illusztrált Pál apostol nyomában című matricás albumot kaptak. A XV. Országos Evangélikus Bábfesztivál úti áldással zárult.

A bábfesztivál online, élőben, a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profilján is követhető volt.

A videók itt nézhetők meg:

1. rész

2. rész

Képgaléria:

További videók itt tekinthetőek meg:

Forrás: evangelikus.hu

Cimkék: