A történetek rólunk szólnak, bennünk vannak – Az országos családos tábor krónikája

Frissítve: 2022.07.07. 16:56
Beküldte galambos - 2022, július 5 - 15:23
Közösen „ástak kutat” az országos evangélikus családos tábor résztvevői, és együtt várták, hogy abból az élő víz folyamai ömöljenek (vö. Jn 7,38). A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának szervezésében – Németh Zoltán vezetésével – június 20. és 27. között kilencvenen voltak együtt Balatonszárszón, az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban, mert szomjaztak a találkozásra, egymással éppúgy, mint az élő víz Forrásával.

Az időjárás kényeztető, a Balaton változatos és gyönyörű volt a megszokott, megnyugtató szárszói állandóságban, ahol az idegek kisimulnak, a hangok csendesednek, a lelkek szárnyra kelnek. Hogy ebben a kivételes helyzetben se feledjük el, mi történik az üdülő kerítésén kívül, mindennap emlékeztetett bennünket a szomszédban zajló értelmetlen háborúra egy velünk nyaraló, héttagú ukrajnai család kedves, csöndes jelenléte.

Többünk gondolatai gyakran kalandoztak feléjük, a megismert szövevényes életükre, amelyet a háború még inkább összekuszált. Ahogy telt az idő, egyre többféle módon kerültünk velük kapcsolatba: az egymásra mosolygás után szavak, nyelvtörők is fakadtak, közös sportolás, tánc is kerekedett. Mindannyian egy kút káváján egyensúlyozunk, segítjük egymást vagy harcolunk, alattunk mélység, felettünk magasság. A kútban az éltető víz nyújtotta biztonság vagy összetöretés és életveszély, fölöttünk-körülöttünk Isten szerető jelenléte.

A teljes cikk az Evangélikus.hu honlapon olvasható.