Énekeljünk vagy doboljunk…?

Frissítve: 2022.09.30. 10:24
Beküldte galambos - 2022, április 12 - 18:05
A tavasz érkezésével a Középiskolai Könnyűzenei Programon belül is felpezsdült az élet. A Gyülekezeti és Missziói osztály szervezésében és a NOO-EPSZTI támogatásával regionális workshopokat szerveztünk és hangszer pályázatot írtunk ki a programban részt vevő zenekarok részére.

A zenés műhelymunka négy helyszínre szerveződött, összesen 12 zenekar részvételére számítunk. Nyíregyházán és Sopronban már lezajlott a találkozó több mint 70 résztvevővel, Mezőberényben és Budapesten húsvét után lesznek együtt a diákok. A foglalkozásokon az érdeklődők Brebovszky Klára karnagy vezetésével a többszólamú gospel éneklésbe kóstolnak bele, utána örömdobolás következik Franczia Danival. Az alkalmak kifejezetten olyan kompetenciákat mozgatnak meg a diák zenészekben, amik a zenekarban betöltött szerepüket bővítheti, kiegészíti.

Az iskolai közösségek munkáját hangszer támogatással is segítjük. 10 zenekar részére tudunk az idén új akusztikus és basszusgitárt, valamin cajont biztosítani.

Az alábbiakban következzen egy kis képes és szöveges beszámoló a soproni találkozóról:

Hűvös, esős tavaszi napon került sor a programra, de ez nem szegte a résztvevők kedvét. A két soproni és a kőszegi gimnázium diákjaiból alakult együttesek tagjai és az őket segítő szakemberek vettek részt a Gyülekezeti és Missziói Osztály által szervezett alkalmon. Szívderítő volt kapcsolattartóként találkozni a régiónk több zenekarával, diákokkal, mentorokkal. Alkalmat találtunk a bemutatkozásra, ismerkedésre és az első kis megbeszélésekre a jövőbeli közös zenélést illetően.

A tréninget tartó zenészek kiváló hangulatot teremtettek, érezhető volt kiváló szakmai tudásuk, amit közel tudtak hozni a gyerekekhez. A többszólamú éneklés után a csapatomból az egyik fiatalember odajött hozzám és azt mondta: „Tanárnő, nem is gondoltam volna, de tudok énekelni ”

A ritmushangszerek kipróbálása nagy dübörgéssel járt, de hamar rend teremtődött a káoszban és megtanultunk ritmusra figyelni egymásra és összhangot teremteni a változatos hangszerek között. Itt már gyerek, felnőtt teljesen feloldódott, felszabadultan zenélt.

Nekem és a gyerekeknek is nagy élmény volt ez a nap, bármikor megismételhetjük! 

Végig családias, oldott légkörben „dolgoztunk”, aminek az eredményét a rövid kisfilmünkben megtekinthetik az érdeklődők.

Diákvélemények:
– „ Megismertem új diákokat, meglepődtem azon, hogy a többszólamú éneklés ennyire tetszeni fog nekem. A dobolás pedig tiszta örömzene volt.” Nyerges Gergő
– „Élvezetes volt a közös zenélés és az, hogy kipróbálhattam más hangszereket is.” B-PFÁ

Vargáné Rimóczi Gyöngyi (Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium, Sopron)