Küldetésben a gyermekek között

Frissítve: 2022.09.12. 18:49
Beküldte galambos - 2021, augusztus 21 - 12:41
Megjelentek a Jeremiás és Dániel – Bibliaismereti foglalkoztató füzet és színező és a Küldetésben című gyermek és ifjúsági kiadványok.

Minden új tanévben meghatározza sok gyülekezetünk és intézményünk életét, a gyermekek közötti szolgálatot az országos evangélikus hittanversenyre készülés. Két évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy feladatokkal teli kiadvány(ok) megjelenése segítse a felkészítést, felkészülést. A 2021-es hittanverseny a 2020-as tematikája szerint ment végbe a pandémia miatt, a 2022-es, XXX. jubileumi hittanverseny előkészítése így már másfél éve húzódik.

Az újszövetségi tematika után, most alapvetően ószövetségi hangsúlyú a koncepció, a próféták világa kerül górcső alá. Ennek az eredménye most az ősz folyamán kiírásra kerülő, kifejezetten csak a hittanverseny igeszakaszait tartalmazó Küldetésben című kiadvány. A próféták elhívásai, tettei és tanításai ismerősek lehetnek számunkra az evangélikus hitoktatás kerettantervéből, Sámueltől egészen Keresztelő Jánosig. Találhatunk benne ismertebb feladattípusokat, digitális és kreatív feladatok megoldására és matricás plakátkészítésre is hívnak a szerzők, Kerepeszki Anikó és Szűcs Petra. A két évvel ezelőtti segédanyagokhoz képest újítás, hogy a füzet feldolgozását segíti a nehézségi fokozatok jelölése, illetve az interneten elérhető megoldókulcs.

Istentől kapott különleges elhívásban részesült Jeremiás és Dániel próféta is, akik azonban annyira összetett szolgálatot végeztek, hogy az ő munkásságuk feldolgozása már szétfeszítené a hittanverseny kereteit. Ezért az ő életüket ismerteti a Péterné Mestery Rita által összeállított kisiskolásoknak szóló, vizuális élményekben gazdag feladatgyűjtemény. A bevezetésben játékosan megszólít minket egy pók, aki minden oldalon elbújik valahova, miközben mi a ránk bízott gyermekekkel Isten útmutatására figyelhetünk.

A szakmai lektorlást mindkét esetben Szabóné Mátrai Marianna végezte, a füzetek egységes grafikai arculatát és igényességét pedig Kemény Márton János biztosította. A kiadványok a Luther Kiadó gondozásában jelentek meg, elkészülésüket a Gyülekezeti és Missziói Osztály támogatta. Bízunk benne, hogy ezek az összefogással készült munkák az előttünk álló időszakban egyéni és közösségi terveinket is gazdagíthatják, hiszen mindannyian küldetésben vagyunk. Azok is, akik szeretik összemérni tanítványaik bibliaismeretét, és azok is, akik csak jó szívvel használják gyerekfoglalkozásaikon az evangélikus fejlesztésű segédanyagokat.

A kiadványok a Luther Kiadó üzletében és webáruházában is megvásárolhatók!

Grendorf-Balogh Melinda
Gyermek és Ifjúsági Bizottság elnök