Megtöltötték a korsókat – Konferencia a gyermek- és ifjúsági munkában szolgálóknak

Frissítve: 2022.04.11. 13:32
Beküldte galambos - 2021, november 17 - 14:40
Lelkiekben megerősödve, kapcsolatok terén és módszertanilag is gazdagodva térhettek vissza gyülekezeteikbe mindazok, akik részt vettek a november 13-i, Küldetésünk az ifjúságért címmel rendezett szakmai konferencián Budapesten, egyházunk Üllői úti országos székházában.

Az egész napos alkalmat a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya a Gyermek- és Ifjúsági Bizottsággal együttműködésben szervezte Grendorf-Balogh Melinda bizottsági elnök és Szidoly Roland gyermek- és ifjúságimunkaág-vezető koordinálásával. A tanácskozás félszáz résztvevője között lelkészek, hitoktatók és ifjúsági munkások is voltak.

A kezdőáhítatot Vladika Zsófia téti lelkész, bizottsági tag a kánai menyegző (Jn 2,1–10) történetére fűzte fel. Ebből kiindulva arra biztatta a jelenlévőket: engedjék, hogy a programok során üres korsóik megteljenek, így tudjanak majd hazatérve mások felé szolgálni, és tudják őket is megkínálni azzal az éltető nedűvel, melyet Jézus nyújt nekünk.

A szakmai programpontok sorát Lukács Máté András előadása nyitotta meg. Az evangélikus lelkész nagy vonalakban ismertette a 2020-ban zajlott ökumenikus ifjúságkutatás eredményeit (ezekről korábban honlapunkon is beszámoltunk). A hozzászólásokból az világlott ki: a résztvevők egyfelől számítottak a kijózanító adatokra, másrészt mégis szíven ütötték őket a számok. Az elhangzottak abban mindenképpen megerősítették a jelenlévőket, hogy mennyire nagy a felelősségük a jövő generációinak nevelésében.

A folytatásban ugyancsak a helyzetkép felállítására és elemzésére tettek kísérletet a résztvevők, amikor olyan kérdéseket jártak körbe, mint hogy a gyülekezetekben megfelelő kommunikációs módszereket alkalmazunk-e a fiatalabb korosztályokba tartozók megszólítására, vagy hogy a fiatalok kapnak-e elég teret a gyülekezeti életben, és így a közösség fontos tagjainak érzik-e magukat.

A jövő nyárra tervezett Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó kapcsán a szervezők fő céljairól hallhattak a jelenlévők, akik közül néhányan még egyetlen korábbi találkozón sem vettek részt. A Szélrózsát szervező Tízek a hálózatosság elvét szem előtt tartva a gyülekezeti ifjúsági csoportok közötti kapcsolattartást kívánják elősegíteni és bátorítani, hogy a fiataloknak ne csak kétévente legyen lehetőségük találkozni egymással.

A délutáni workshopok – Bence Győző, Pongráczné Győri Boglárka, Pongrácz Máté és Csadó Balázs lelkészek vezetésével – három témát jártak körbe: miképpen vonhatók be a fiatalok a gyermekek között végzett szolgálatba; hogyan lehet ifjúsági munkát végezni az online térben; illetve mi kell a sikeres táborszervezéshez. Az elméleti tudnivalók mellett a nap végén a résztvevők kézbe vehető segédanyagokkal is gazdagodtak, majd úti áldással indulhattak haza.

A visszajelzések alapján lelkileg és tartalmilag is gazdag, felüdítő napon vehettek részt a jelentkezők. A szervezők azt tervezik, hogy a gyülekezeti ifjúsági munkában szolgálók számára levelezőlistát indítanak, amelyre szabadon fel lehet iratkozni; emellett félévente-évente a mostanihoz hasonló szakmai konferenciákat szeretnének tartani.

(Forrás: Evangélikus.hu, szerző: Sz. R. – V. J., fotó: Somogyvári Júlia)